Nők esetében a kialvatlanság elhízáshoz vezet

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, nem az öregedés az egyetlen, ami a középkorú nőket fenyegeti, hiszen az álmatlanság legalább olyan veszélyes lehet: a legújabb kutatások szerint ugyanis azok a középkorú és idősebb nők, akiknek alvásproblémáik vannak, sokkal könnyebben szednek fel plusz kilókat, mint jó alvó társaik.
Vágólapra másolva!

Finn kutatók összesen 7300, 40 és 60 év közötti férfi és nő életét kísérték figyelemmel hét éven keresztül. Az eredmények szerint azok a nők, akik jelentős alvásproblémákról számoltak be a kutatás alatt, a vizsgálatok végére sokkal többet híztak, mint azok a nők, akiknek nem voltak alvási gondjaik.


Az alvási gondokkal küzdő nők egyharmada hízott legalább öt kilót a kutatás ideje alatt, míg ugyanez a súlygyarapodás alvásproblémák híján csak a vizsgáltak egyötödénél jelentkezett. Sajnos, vagy szerencsére ez a jelenség csak a nőknél jelentkezik, férfiaknál nem okoz elhízást a kialvatlanság.


Az alvásproblémák és az elhízás közti kapcsolat akkor is megmaradt, amikor a kutatók más tényezőket (általános fizikai és mentális egészség, kezdősúly a kutatás elején, testmozgás) is figyelembe vettek.


"A legvalószínűbb magyarázat a jelenségre, hogy az alváshiány megzavarja egyes hormonok, például az étvágyat is szabályozó leptin és ghrelin működését, ez pedig túlevést okozhat a kialvatlan betegeknél" - nyilatkozta Peppi Lyytikainen, a Helsinki Egyetem vezető kutatója.


"Bár a mostani kutatás nem bizonyítja minden kétséget kizáróan az ok-okozati összefüggéseket az alváshiány és az elhízás között, de valószínűsíti, hogy az alvásgondok segítik a plusz kilók lerakódását" - nyilatkozta az AFP-nek a kutató.