Táplálkozási és hormonális problémák állhatnak a hajhullás hátterében

Vágólapra másolva!
A töredezett, száraz és visszafordíthatatlan károsodást szenvedett hajért legtöbbször az éveken át tartó forró hő és vegyi anyagokkal végzett formázás és festés a felelős. Azonban hajunk állapota szervezetünk egészségét is tükrözi, egyes betegségek és gyógyszerek hatására a haj fénytelen, formátlan és vékonynak tűnő lesz, de egyre több nő küzd hajhullással is. 
Vágólapra másolva!

A hajhullás oka Philip Kingsley brit trichológus (hajgyógyász) szerint részben a stressz, de az is szerepet játszhat, hogy egyre tovább élünk. Bármi is legyen az ok, a hajhullás jelentősen befolyásolhatja az önbizalmat, akár depressziót is előidézhet. Semmiképpen nem szabad tehát a hajhullásból csupán hiúsági kérdést csinálni. Ha sikerül azonosítani és kezelni a probléma forrását, gyorsan visszatérhet az önbecsülés. Diagnózist azonban ránézésre nem lehet felállítani: mivel lehetséges, hogy valamilyen belső probléma okozza a hajhullást, érdemes felkeresni a háziorvost is.


Vérszegénység


Az oxigénszállító vörösvértestek képzéséhez vasra van szükség, a vashiány pedig vérszegénységhez vezet. Ezáltal kevesebb vér jut a fejbőrbe és a hajhagymákba is, így fokozatos, egyenletes hajhullás jön létre. A haj vékonnyá válik, a fejbőr a szokásosnál jobban kilátszik. A vérszegénységre utalhat még a sápadtság, a letargia és a fáradékonyság is. Vaspótlással segíthetünk a gondon, de a C-vitamin hiánya, valamint a koffein- és alkoholfogyasztás gátolhatja a vas felszívódását. Egy pohár narancslé és valamilyen vasban gazdag táplálék együttes elfogyasztása jótékony hatású a hajra is.


Étkezési zavarok


A csökkentett kalóriabevitel a fejbőr keringésének romlása révén gátolja a haj természetes növekedési ciklusát, ennek hatására a haj fénytelenné válik és kihullik. A hirtelen fogyás vagy kalóriamegszorítás is okozhat ilyen problémát. A hajhullás ritkán válik állandóvá, azonban nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, különösen a megfelelő fehérjebevitel. A haj fehérjékből épül fel, így fontos, hogy reggelire sok fehérjét fogyasszunk, továbbá különösen a B-vitaminok, a cink és az esszenciális zsírsavak bevitelére ügyeljünk.


Policisztás ovárium szindróma (PCOS)


Ez a betegség azoknál a nőknél lép fel, akiknél túl magas a férfi nemi hormonok szintje, a hajhullás homloktájon és fejtetőn azonban csak akkor jön létre, ha a hajhullás családi halmozódást mutat. PCOS esetén fokozott szőrnövekedés figyelhető meg az arcon és a testen. A hormontermelést helyreállító gyógyszerek hatására a haj újból kinő, a fejbőr masszírozása pedig a véráramlás fokozása útján éri el a jó hatást.


Pajzsmirigygondok


A pajzsmirigy betegségeinek első jele lehet a hajhullás. Mind a túl-, mind az alulműködés befolyásolja a hajnövekedést és mivel minden hajhagyma érintett, a hajhullás egyenletes. A pajzsmirigyprobléma kezelése segít, emellett a hajnövekedést elősegíthetjük fehérjefogyasztással és reggelenkénti fejbőrmasszázzsal.


Stressz


A stressz idő előtti őszülést okozhat, mivel a stresszhormonok gátolják a haj pigmentációjához szükséges B-vitaminok felszívódását. Az érzelmi stressz hatására alopécia léphet fel, mely során az immunrendszer a hajhagymák ellen fordul és a hajhullás foltokban jelentkezik. A relaxáció mellett B-vitaminnal előzhetjük meg a kopaszodást, az alopécia szteroidokkal vagy UV-kezeléssel gyógyítható, sok esetben azonban a haj egy kis idő után magától is kinő.