Minél neurotikusabb egy nő, annál termékenyebb

Vágólapra másolva!
Mind a nők, mind a férfiak termékenységét személyiségjegyeik is befolyásolják, állítják a Sheffield Egyetem kutatói egy, a Proceedings of the National Academy of Scieces című tudományos szaklap legutóbbi számában megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Minél neurotikusabb egy nő, és minél extrovertáltabb egy férfi, annál több utódja születik a magas születési arányú társadalmakban - adták hírül a brit Sheffield Egyetem kutatói. A kutatásból az is kiderült, hogy minél neurotikusabb egy anya, annál kisebb BMI-je lesz gyerekének.


A személyiségtípusok manapság a figyelem középpontjában állnak, mind gyakrabban keresik kapcsolatukat a termékenységgel, valamint vizsgálják, hogy a természetes szelekció hogyan befolyásolja a személyiségjegyeket.


Afrikai, természet közeli családoknál vizsgálódtak


A korábbi tanulmányok az összefüggést nyugati társadalmakban vizsgáltak, a mostani kutatásnak épp az az egyik különlegessége, hogy természetesebb közegben végezték, a természethez közelebb álló népcsoportok körében, ahol a születési arány még magas.


A kutatók az afrikai Szenegál négy falujában gyűjtötték adataikat. A szülők személyiségjegyeinek hatását vizsgálták a gyerekek számának és egészségi állapotának függvényében. A szülőket az öt, alapvetőnek gondolt személyiségdimenzió alapján osztályozták.


Az öt nagy dimenzió: a neuroticizmus (ellenpólusa az érzelmi stabilitás), az extraverzió (introvertáltság), a nyitottság a tapasztalatokra (zártság), a barátságosság (ellenségesség) és a lelkiismeretesség (hanyagság).


Az átlagnál neurotikusabbak azok a nők, akik nyugtalanságra hajlamosak, depressziósak és kedvetlenek. A kutatás szerint ők 12 százalékkal több gyereket szültek, mint a kevésbé neurotikusak. A kapcsolat erősebb volt a jobb szociális helyzetben élőknél.


A férfiaknál az extrovertáltság jár együtt nagyobb termékenységgel


Az anyai neurotizmus és a gyerekek pszichés státusza közötti negatív kapcsolat az sugallja, hogy ez az a tulajdonság, amelyik sokba kerül a családnak.


A férfiakat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy az extrovertáltabb, társaságkedvelőbb, kifelé fordulóbb férfiak 14 százalékkal több utóddal bírtak, mint introvertáltabb társaik.


A kísérletet Dr. Virpi Lummaa a Sheffield Egyetemről, Dr Alexandra Alvergne Londonból és Markus Jokela a Helsinki Egyetemről vezették.


Dr Virpi Lummaa szerint: "A személyiség a férfiak és nők esetében eltérő módon befolyásolja családjaik nagyságát: a nagycsaládosokat hasonló személyiségjegyek jellemzik. Ha megértjük az egyének utódszámot befolyásoló tulajdonságait, talán közelebb jutunk azokhoz a társadalmi tényezőkhöz is, melyek a világban zajló népesedésváltozásokat magyarázzák."