Az anorexiásoknak a súlyukkal együtt a szürkeállományuk is csökken

Vágólapra másolva!
Testsúlyuk csökkenésével fogy a szürkeállományuk térfogata is az anorexiás betegeknek - azonban ez a folyamat visszafordítható.
Vágólapra másolva!

Az anorexiás embereknél - akik túlzott mértékben veszítenek a testsúlyukból - megfigyelhető, hogy agyuknak szürkeállománya is veszít a tömegéből. Újabb kutatások szerint azonban, amikor ismét elérik az egészséges testsúlyt, visszanyerik a szürkeállomány térfogatát is. Ezt a táplálkozási zavart hivatalosan anorexia nervosaként ismerjük, ami egy sor problémához vezethet, leginkább ahhoz, hogy a beteg alultáplálttá válik.


"Az Anorexia nervosa a szervezet különböző részein pusztít, így az agyban is" - mondta Christina Roberto a Yale Egyetem kutatócsoportjának vezetője. Az eddigi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a legalább egy éven keresztül egészséges testsúlyukat megtartó anorexiások agytérfogata nem mutatott jelentős eltérést az evészavarral nem küzdő társaik agytérfogatától. Ebből arra következtetnek, hogy idegsejtjeik némileg regenerálódtak.


Éhező agyszövet


A fenti állítást bizonyítandó, a kutatáshoz Roberto és kollégái mágneses rezonanciás képalkotó rendszert (MRI) használtak, hogy felvételeket készítsenek 32 anorexia nervosában szenvedő felnőtt nő, és 21 egészséges, idegbetegségben nem szenvedő nő agyáról.


A 18 és 45 év közötti betegek agyáról még azelőtt készült felvétel, mielőtt fekvőbetegként súlygyarapító kezelést végeztek rajtuk a Columbia Egyetem Anorexia központjában, minek hatására újra visszanyerték egykori ideális testsúlyuk 90 százalékát. A súlygyarapító kezelés során konkrét célokat kellett elérniük hétről-hétre, és az eléjük rakott étel 100 százalékát el kellett fogyasztaniuk. Egészen addig, mígnem a leginkább anorexiás nő szürkeállományának térfogata is már csak kevéssé tért el az egészséges nőkétől.


Az anorexiások agyának átlagos szürkeállomány-térfogata kezdetben körülbelül 648 milliliter volt, míg az egészséges személyeké 680 milliliter, s ez a térfogat változatlan maradt az egészséges résztvevőknél. Az anorexiás betegek agytérfogata azonban átlagosan 663 milliliteresre nőtt a második felvételek készítésekor (mire elérték a normális testtömegüket). "Néhány hét leforgása alatt szemtanúi lehettünk a folyamat visszafordulásának. A szürkeállományuk nem teljesen normalizálódott, de egy másik kutatás azt állítja, hogy ha egy beteg később is karbantartja a testsúlyát, akkor idővel valószínűleg teljesen regenerálódni fog." - nyilatkozta Roberto.


Az agy fehérállomány-térfogát tekintve nem mutattak jelentős megváltozást az MRI felvételek. (A szürkeállomány főként az agy külső felszínén helyezkedik el, a fehérállomány azonban mélyen az agyban található, és elsősorban az agyi idegsejtek hosszú nyúlványaiból áll.) Habár az anorexia nervosa az agytérfogat csökkenéséhez vezet, bár még a kutatók sem tudják biztosan, pontosan miért. " Feltételezzük, hogy az éhezéssel és az alultáplált állapottal van összefüggésben. Ha éhezünk, a tápanyaghiány az agy leépüléséhez vezet." - mondta Roberto a LiveScience-nek.


Memóriazavar is felléphet


A kutatók még nem biztosak benne, hogy az agytérfogat változása hatással van-e az agyi működésre. Vannak tanulmányok, melyek anorexia nervosás betegek esetében memóriazavarokról számolnak be, de az még bizonytalan, hogy ez a szürkeállomány térfogatcsökkenése miatt történt-e így. Roberto elmondása szerint a nevezett betegségben szenvedőknek 1/3-a jelenleg sokkal jobban van, 1/3-a mindig harcol a felépülésért, 1/3-a pedig továbbra is krónikusan beteg. A kutatás eredményei részletesen megtalálhatóak az International Journal of Eating Disorders májusi számában.