Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lerövidíti egy nő az életét, ha fiatalabb férjet választ

Vágólapra másolva!
Német kutatók szerint azok a nők, akik 7-9 évvel fiatalabb férfihoz mennek feleségül, növelik a korai halál esélyeit. Nem így a férfiak: nekik nagyobb esélyük van a hosszú életre, ha náluk számottevően fiatalabb nőt vesznek feleségül.
Vágólapra másolva!

A közel kétmillió dán pár adataira alapozott német kutatás szerint azonban egy idősebb férj sem sokkal biztonságosabb a nők számára. A tanulmány ugyanis azt találta, hogy egy idősebb férfival is lerövidítheti egy nő az életét. A legegészségesebb választás tehát egy saját korabeli férj.


"Az egyik magyarázat az lehet, hogy jelentősen fiatalabb vagy idősebb férfival házasuló nők megsértik a társadalmi normákat, ami szankciókkal jár"- nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Sven Drefahl, a Rostock-i Max Planck Demográfiai Kutató Intézet (MPIDR) kutatója. Ezeket a párokat így kívülállóként bélyegzik meg, ezáltal kevesebb támogatást kapnak környezetüktől, stresszesebb életet élnek.


A házasság növeli az élettartamot


Drefahl szerint ennek köszönhetően gyakran az egészségük is romlani kezd. Ami pozitívum viszont, hogy a kutatás szerint a házasság önmagában növeli a várható élettartamot. A házasságban elő nők és férfiak ugyanis általában tovább élnek, mint akik egyedül maradnak.


A tanulmány szerint az egészség szempontjából a nőknek tanácsos hasonló korú párt választaniuk, míg az férfiaknak egészségesebb fiatal nőket választani. Míg egy idősebb feleséggel kockáztatják a korai halált, addig a hét-kilenc évvel fiatalabb nőkkel 11 százalékkal nagyobb esélyük van a hosszú életre.


A korábbi elméletek mást mondtak


A nemek közötti nyilvánvaló különbségek oka továbbra is tisztázatlan. A megállapítás megkérdőjelezi a régóta ismert elméletet, az ún. "egészségügyi kiválasztás/természetes kiválasztódás" teóriát. Az elmélet szerint az idősebb férfiak és nők azért találták meg fiatalabb partnerüket, mert egészségesebbek, mint az átlag, és ezért eleve hosszabb a várható élettartamuk. Eszerint a teória szerint a fiatalabb hitves egyrészt erősíti az idősebb partner szociális és pszichológiai lelkiállapotát, másrészt ápolja majd idősebb korban. Ezek mind hozzájárulnak az idősebb társ várható élettartamának növekedéséhez.


A német kutatók tanulmánya a Demography című nemzetközi szakfolyóirat májusi számában olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről