Ha rossz helyre keveredik a méhnyálkahártya...

Vágólapra másolva!
Ha méhnyálkahártya darabot találunk a méh üregén kívül a szervezetben, endometriózisról beszélünk. A nyálkahártya-darab követi a női nemi ciklust, így a menstruációkor felgyülemlő véres váladék súlyos elváltozásokat és panaszokat okozhat. Az endometriózis jóindulatú, de ugyanakkor nehezen gyógyítható, makacs, egyre súlyosbodó betegség.
Vágólapra másolva!

Egyes szakértők szerint meglehetősen gyakori elváltozásról van szó, előfordulását akár 15-20 százalékra teszik a termékeny korú nőkben. Gyakorisága ráadásul nő, aminek csak egyik magyarázata az egyre fejlődő diagnosztika és a laparoszkópos technika, amely az ismeretlen eredetű hasi fájdalmak egyes eseteiben segít az endometriózis diagnózis felállításában.


Kialakulásának magyarázatára több elmélet létezik. Az egyik az immunrendszer működésének változását okolja a méhnyálkahártya-szigetek létrejöttéért: a szervezet ugyanis nem ismeri fel és semmisíti meg a rendellenes helyre jutott sejteket.


Másik közkedvelt teória, hogy a menstruációs vérrel a szervezet különböző helyeire eljut a méhnyálkahártya és ott megtapad. Nem szült nőkben gyakoribb, a terhesség endometriózis szempontjából is védő hatású. Ilyenkor ugyanis akár két évig (a terhesség és szoptatás időszakában) sem menstruál egy nő.


Hova vándorol a méhnyálkahártya?


Leggyakrabban a méh izomzata között bukkanhatunk endometrikus méhnyálkahártyára, ez általában a fájdalmon túl bő menstruációs vérzéssel is jár. A méh izomzatában ülő gócok ugyanis gátolják a méh összehúzódását.


Petefészkekben, hashártya lemezein, hüvelyben és méhnyakon is kialakulhat - a vérrel telt tömlők fájdalmat, az esetlegesen kialakuló összenövések pedig a szervek működését akadályozzák. Eredményezhet méhkürt eredetű meddőséget vagy bélműködési zavart is.


Gyakorlatilag bármely szervet érintheti, de a húgyhólyagot, köldököt, beleket, légcsövet azért jellemzően ritkábban sújtja. A szakirodalom említést tesz műtétek hegében, sőt lágyéksérvben megfigyelt endometriózisról is.


Lehet tünetmentes, de igen fájdalmas is


Az esetek harmadában az endometriózis teljesen tünetmentes. Tipikus esetben azonban menstruációkor jelentkező, majd fokozatosan enyhülő heves fájdalom jelentkezik. Gyakori a vizelési, székelési vagy közösüléskor jelentkező fájdalom is.


De szokatlan helyről jelentkező vérzéseket is okozhat: felléphet például vérköpés, véres széklet vagy vizelet. Következményként kialakulhat meddőség, elsősorban az összenövések miatt, de a spermiumok illetve petesejt vándorlása is sérülhet endometriózis esetén


Elsősorban az anamnézis, azaz a beteg kórtörténete viheti közel a megoldáshoz a szakembert, de ugyancsak segít, ha a gócok láthatóak vagy tapinthatóak, például hüvelyi endometriózis esetén. Hasüregi endometriózis esetén laparoszkópia során vett minta szövettani elemzésével állítható fel a kórisme. A betegség stádiumai egyrészt a méret, - öt milliméternél kisebbek vagy nagyobbak csomók -, illetve a kiterjedés alapján különíthetőek el négy csoportra.


Kezelési lehetőségek


Leghatásosabb gyógyszer maga a terhesség, ez legtöbbször a várandóság és a szoptatás idejére megoldja a problémát. Néha gyógyszeresen is utánozzuk a terhességet a cél elérése érdekében. Ha erre nincs lehetőség, akkor a kezelés alapja a menstruáció felfüggesztése, illetve a meglévő csomók elpusztítása.


Első lépésként a csomókat általában laparoszkópos technika segítségével bevezetett elektrokoaguláció (azaz elektromos kiégetés) vagy lézer segítségével pusztítjuk el. Ezt követően a megmaradt csomókat gyógyszeresen igyekszünk visszafejleszteni.


Harmadik lépésként általában szintén laparoszkópos műtét következik, ennek segítségével ellenőrizzük a kezelés hatásosságát. Sajnos kiterjedt, makacs esetekben hasmegnyitásssal járó műtétre is sor kerülhet.


Amit megelőzésként tehetünk...


Alapszabály az endometriózis elkerülésére, hogy menstruáció idején nem szabad nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, illetve ilyenkor nem végzünk nőgyógyászati beavatkozásokat. A fentiekből talán az is könnyen leszűrhető, hogy a menstruáció idején nem javasolt a házaséletet sem. Orgazmuskor a méhösszehúzódások illetve a hüvelyben ható mechanikai erők elősegítik a méhnyálkahártya ectopiás, azaz rossz helyen történő megtapadását.


Érdemes mindent megtenni az elkerülése érdekében, mert az endometriózis ugyan jóindulatúnak tartott, de igen makacs, sok fájdalmat okozó betegség, amelynek életre szóló, komoly szövődményei lehetnek.


Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos