Zavaró tünetek klimax alatt és után

Vágólapra másolva!
Hőhullámok, hangulatváltozás, vérzészavar, a változókorban lévő nőken nemcsak ezekkel a kellemetlen tünetekkel kell megküzdeni. A klimax utáni évek a szervezet teljes egészére hatással vannak.  
Vágólapra másolva!

Az utolsó vérzést követő időszak, amit egy éven belül nem követ újabb vérzés - definíció szerint ezt hívják klimatériumnak, közismertebb nevén klimaxnak vagy menopauzának. Ezen időszak alatt a petefészek működése csökken, majd csaknem teljesen megszűnik. Nevezik a változás korának is, de maga a szó görög eredetű és az élet "kritikus kihívását" jelöli. Általában a nő 47,5 éves kora körül lehet rá számítani, ezt követően a hölgyek már nem képesek teherbe esni.

Vérzészavar, kellemetlen hőhullámok, gyors hangulati változások - közismert tünetek, melyet a klimax éveiben a hölgyek tapasztalnak. Akad olyan szerencsés, akinek semmi panasza nincsen, bár ez sajnos igen ritkán fordul elő. Néhányan pedig szinte az összes lehetséges tünettől szenvednek - ez azonban extrém ritka.

Gyakori még az arc, nyak és mellkas felső részének kipirulása, az éjszakai izzadás, szívdobogás érzése vagy a fejfájás. Mindennek oka az, hogy a petefészek addig megszokott hormonegyensúlya felborul, kezdetben az ösztrogén túlsúlyba kerül, majd mind az ösztrogén, mind a progeszteron szintje minimálisra csökken.

Hormoncsökkenés az oka a test átalakulásának

Elsősorban az ösztrogén hiánya okozza a későbbiekben a nemi szervek, a méh, hüvely és a petefészek sorvadását. De ugyanúgy hormonszint csökkenése felelős a húgyutak leépüléséért, a hüvely- és bőrszárazságért, a haj és körmök törékennyé válásáért. Ez a hormon befolyásolja a hangulati labilitást, a depressziót, az ingerlékenységet, a koncentráció képesség csökkenését, alvászavarokat, de ennek hatására csökken a libidó és orgazmuskészség is.

Védő hatásának megszűnése okozza a szív- és érrendszeri betegségek gyarapodását, valamint az ösztrogén is felelős a kialakuló csontritkulásért. Menopauzát követően a csontállomány akár évi 1-2 százalékkal is csökken. Mindez rontja a csontok szilárdságát és rugalmasságát, így érzékenyebbé válnak az ütésekkel szemben, de törések akár spontán is bekövetkezhetnek. Különösen igaz ez idősebb korban a csigolyára, melyeket nemegyszer a páciens saját súlya roppant össze. Idős hölgyek testmagasság csökkenése tehát elsősorban a csontritkulással magyarázható.

A menopausális hormonterápiáról

Alapötlete, hogy a hiányzó vagy alacsony koncentrációban jelen lévő petefészekhormont pótoljuk, ettől az várható, hogy a korábbiakban részletezett tünetek, panaszok megszűnjenek illetve enyhüljenek. Egy időben a szakorvosok mindenkinek javasolták, aztán egy darabig szinte senkinek - mint mindenben, ebben is a legjobb az arany középút. Gondosan kell mérlegelni a hormonpótlás okozta kockázatot és a várható hasznot. Rendszeres ellenőrzés mellett a megfelelően kiválasztott hölgyeknek valóban szinte csodaszer, hiszen az életminőséget jelentősen javítják.

Léteznek olyan állapotok és betegségek, amikor a terápia teljesen ellenjavallt. Ide sorolhatóak például bizonyos májbetegségek, egyes daganatok, vérrögképződés vagy mióma, de a kezelés akár rendszeres dohányzás, migrén, epekövesség esetén is nagyon megfontolandó.

Hosszan is folytatható a kezelés, de mellékhatásai lehetnek

Rövid távon, 2-3 évig, illetve hosszabb távon, 4-6 évig javasolják a szakemberek a hormonpótló kezelést. Választhatunk csak ösztrogénkezelést, ez célszerű például méheltávolításon átesett hölgyek számára, de gyakoribb, hogy mindkét fő női nemi hormont, az ösztrogént és progeszteront egyszerre adjuk.

Ezeknek a gyógyszereknek is vannak mellékhatásai. Sokak számára kellemetlenség, hogy visszatér a menstruáció, nagyobb probléma, hogy kissé megemelkedik az emlő és méhnyálkahártyából kiinduló daganatok veszélye. Éppen ezért nélkülözhetetlen a rendszeres orvosi ellenőrzés és az együttműködés a páciensek részéről. Még mindig olyan területe ez az orvostudománynak, ahol végleges illetve tökéletes terápia nem áll rendelkezésre, amellett, hogy számos kutatás zajlik e téren.

Mellékhatás nélküli menopauza kezelés - hormonok nélkül

Nemrégiben megjelentek a patikákban olyan növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek, amelyeket a változókorral járó lelki és testi, pontosabban neurovegetatív panaszok kezelésére javasolnak. Fő alkalmazási területük azokra az esetekre szól, amikor a panaszok előterében a lelki, pszichés tünetek állnak. Hatásuk nem lép fel azonnal, bármi eredmény csak 2-3 heti kezelés után tapasztalható, ezért ezeket a készítményeket is javasolt hosszabb ideig alkalmazni. Azonban nem mindenkinél elegendő az ilyen jellegű segítség. Ez ugyanis nem valódi hormonterápia, ezek a természetes hatóanyagok csak az egyes panaszokat elviselésében nyújthatnak segítséget.


Dr. Lőrincz Ildikó
Szülész-nőgyógyász szakorvos