Magyarország anyatejpazarlásban is az élen jár

Vágólapra másolva!
A WHO az újszülött babák számára az első hat hónapban kizárólagos anyatejes táplálást ajánl, azonban vannak anyák, akik nem tudják a saját anyatejükkel táplálni a csecsemőt. Mit tegyen az az anya, akinek nincs elég anyateje? Léteznek-e még tejtestvérek? Anyatej vagy tápszer a jó választás?
Vágólapra másolva!

"Rengeteg szakirodalmat elolvastam, többféle teát és praktikát is kipróbáltam, azonban mégsem tudtam szoptatni a kislányomat. Rossz anyának éreztem magam, és el kellett telnie néhány hónapnak ahhoz, hogy ne úgy tekintsek a tápszerre, mint életem kudarcára." - mesélte saját élményét Edit, 31 éves budapesti édesanya.

Szoptatni divat, és ebben még a legkritikusabbak sem találhatnak semmilyen kivetnivalót. Amíg Amerikában a kórházakban az anyák a szülés után választhatnak, hogy szeretnének-e szoptatni, vagy a tápszeres táplálás mellett döntenek inkább, addig Magyarországon szerencsére ez a kérdés fel sem merül, bár a kilencvenes évek elején a tápszer számított divatosnak napjainkra az anyák ismét a szoptatást tartják a legjobb megoldásnak. Azonban sok szoptatni nem tudó édesanyát lelkileg megvisel az anyaság első pár hónapja, az anyatej melletti - bár kétség kívül hasznos - médiahadjárat ugyanis sokszor a visszafelé sül el.

Örök mumus a tápszer?

"Nagyon fontos, hogy az anyaság egy összetett dolog, a szoptatás pedig ennek csak egy része" - magyarázta dr. Karoliny Anna gyermekorvos. "A gyermeknek se jó, ha az anya a szoptatás kudarca miatt nem gondolja magát megfelelőnek a szülői feladatra. Bár minden szempontból az anyatejes táplálás mellett foglalok állást, mégis úgy gondolom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor érdemes megfontolni a tápszeres táplálást is. Ugyanis az OEP által támogatott anyatejeknél minden törekvés ellenére nem sok esély van arra, hogy olyan anyától kapjuk az anyatejet, akinek hasonló korú gyermeke van. Fontos megjegyezni, hogy az anyatej minősége a szoptatás során változik, függően a gyerek korától, az anya állapotától, sőt még az elfogyasztott ételektől is, ez a változatosság azonban a gyűjtött anyatejnél elvész. Valamint arról is érdemes beszélni, hogy a mostani tápszerek már jóval korszerűbbek azoknál, amelyeket a nyolcvanas-kilencvenes években adtak a csecsemőknek."

A tápszer, bár az anyatejet hivatott helyettesíteni, összetételét tekintve sosem fogja elérni ugyanazt az élettani hatást, ugyanis az élő immunanyagok, amelyek a baba immunrendszerének erősítésére szolgálnak, kimaradnak a mesterségesen előállított tejpótlékból kimaradnak. Arról nem is beszélve, hogy az OEP által finanszírozott, receptre felírt anyatejhez korántsem olyan könnyű hozzájutni, mint gondoltuk.

Tej van bőven, de kiönteni könnyebb

A hivatalos rendszer szerint az édesanyáknak több különböző vizsgálatot kell elvégeztetniük (többek között bőrgyógyászati vizsgálat, HIV-teszt, székletvizsgálat), ahhoz hogy adományozóvá váljanak. Ezek után a lefejt anyatejet Budapesten belül kétnaponta szállítják el a programban résztvevő anyáktól, amelynek literjéért 1800 forintot fizet az Országos Egészségpénztár. Néhány vidéki városban működnek anyatejgyűjtő központok, de a kisebb településeken élő anyáknak nehéz becsatlakozni a programba, ugyanis a begyűjtést csak a fővárosban vállalja az OEP. Az összegyűjtött tej ezek után a Heim Pál Kórház központjába kerül, ahol különböző vizsgálatoknak vetik alá . A központba beérkező anyatejet ezek után elsősorban koraszülött és kórházban ápolt babáknak adják, a fennmaradó mennyiséget pedig szétosztják azok között, akiknek a gyermekorvos receptre írta fel. A folyamat tehát hosszú és bonyolult. Ugyanis a tej egyszer utazik az anyától a központig majd egy újabb út a másik anyához, az idő pedig közben telik, ami az anyatej minőségének romlásával jár, arról nem is beszélve, hogy egy csecsemővel otthon lévő kismamának aludni is alig van ideje, nem hogy heti több órát utazni azért, hogy leadja a tejét. Tej pedig lenne bőven, a feladat csak annyi, hogy a keresletet és a kínálatot kellene közelebb hozni egymáshoz.


Ezt az álláspontot vallják azok a civil szervezetek is, amelyeknek céljuk, hogy az anyáknak ne járjon pluszmunkával az anyatej leadása, vagyis inkább átadása.

"A hivatalos folyamat jóval bonyolultabb, mint ami egy édesanyának kényelmes lenne" - vázolta a hazai helyzetet Csomóné Lindmayer Katalin az Eszter-lánc Anyatejmisszió vezetője. "Vidéken talán annyival egyszerűbb a helyzet, hogy az OEP ott engedélyezi és támogatja, hogy az anyák közvetlenül találkozzanak egymással. A védőnő segít az anyatejet kereső anyának egy bőséges tejmennyiséggel rendelkező hölgyet találni, majd az orvos a szokott formában megírja a receptet és az anyatejet adó anya közvetlenül a másik kismamának adja a tejet, a pontosan feljegyzett mennyiséget pedig az OEP kifizeti. Azonban hivatalosan ezt a rendszert Budapesten nem lehet igénybe venni.".

"Nálunk is nyilatkoznak az anyák arról, hogy a kötelezően előírt leletekkel rendelkeznek-e, de az anyatej kereslet és kínálat közelítésére úgy gondolunk akár egy nyílt örökbefogadásra. A programban résztvevő anyák megismerkednek egymással, és az is elfordulhat, hogy valaki nemet mond, mert valamelyik félnél számára nem elfogadhatóak a körülmények. Az anyatejet igénylő anya ismerheti, hogy a másik édesanyának milyen az étrendje, dohányzik-e valaki a családban, tehát minden számára fontos információt megkaphat" - folytatta a szervezet vezetője.

Tejtestvér a szótárból törölve

Nagyanyáink korában a tápszer még szinte ismeretlen fogalom volt, így az anyatejpótlás elengedhetetlenné vált. Még a nyolcvanas évek elején is sok gyereknek volt tejtestvére, aki ugyanazon a tejen nőtt fel, mint ő maga. A tápszerek azonban szépen lassan elkezdték kitúrni a tejtestvéreket, ráadásul a mostani, hivatalos tejadományozási rendszer sem kedvez ennek a modellnek.

"A másik nagy problémát az jelenti, hogy amíg más országokban a fagyasztott anyatej ugyanúgy megoldást jelenthet, mint a friss, hazánkban ennek alkalmazását nem engedélyezik" - ecsetelte a rendszer hibáját Csomóné. "Nem kevés olyan anya van, aki 30-50 liter anyatejet önt ki a lefolyóba mert a procedúra olyan hosszadalmas és bonyolult, hogy nem éri meg vesződni a lefejt tejjel."