Szex és lumbágó

Vágólapra másolva!
Ki ne tudná mi az a lumbágó? Kínzó derékfájdalom, amikor szinte mozdulni sem tud az ember. Aki már átélte, aligha feledi. Ha pedig valakinek derékfájdalma van, általában a szex az, ami az elvégzendők listáján legalulra kerül - pedig ez nem szükségszerű.
Vágólapra másolva!

Meglepően gyakori problémáról van szó, mégis, a derékfájós emberek, sőt orvosaik is csak ritkán beszélnek, írnak róla. A hallgatásnak több oka is van: sok páciens úgy képzeli, egyedül van problémájával és szégyell beszélni róla, akár még orvosa előtt is. Gyakran azonban az orvosok sem szeretik a témát, mert egyszerűen nem is gondolják problémának.


Többféle derékfájdalom létezik


A szexualitás az egészséges párkapcsolat természetes része, egy hosszan tartó derékfájdalom nem lehet elegendő ok arra, hogy életünknek ezt az igen fontos elemét ne élvezzük. Mégis sok lumbágós ember mellőzi, mert úgy gondolja, szex közben nem létezik olyan kényelmes pozíció, hogy ne fájjon a dereka.


Többféle gerincbántalom teheti fájdalmassá, kényelmetlenné az egyes szexuális pózokat. Általános szabályként derékfájásban kijelenthető, hogy ami fájdalmas azt ne csináljuk. A derékfájdalom és derékfájdalom között különbség lehet, különösebb orvosi diagnosztika nélkül is a fájdalom két nagy csoportra osztható.


Ha üléskor, hajoláskor, előre görnyedéskor a fájdalom fokozódik, és jobban esik inkább állni, sétálni, vagy feszes háttal ülni, az elsősorban porckorong problémákra utal. Ebben az esetben célszerű olyan pozíciót keresni szex közben, ahol a deréktáj vízszintes, esetleg kissé alátámasztott helyzetben van fekvés közben.


Ha a derékfájdalom inkább álláskor, járáskor és fej fölé nyúláskor erősebb és ülve, vagy előre hajolva a panaszok enyhülnek, az gerinccsatorna szűkületre, kisízületi bántalomra, vagy egyéb lágyrész problémára utal. Ezekben az esetekben inkább felhúzott térdekkel kényelmes háton feküdni, de térdelő pozíciók is kipróbálhatók.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com

A lumbágós ne emeljen, ne heveskedjen, legyen megfontolt az ágyban!


Gyakorló lumbágósok rendszerint rettegnek attól, hogy a "szokásos" fájdalom kialakul szex közben akkor is, ha éppen nincsenek panaszaik. Odafigyelve azonban az orvos tanácsaira, hogy milyen mozdulatokat kerüljenek, a panasz visszatérésének esélye csökkenthető.


Lumbágós betegnek nemigen szabad - és sokszor nem is tud - hajolni, vagy nehéz terhet emelni. A legkézenfekvőbb szex pozíció mellett, amely egyértelmű emeléssel jár, még számos egyéb mozdulat képzelhető el, amely megterheli derekunkat szex közben.


Porckorong problémák esetén óvakodjunk a heves mozdulatokkal kísért előrehajlástól, vagy a tartós görbült testhelyzettől, míg gerinccsatorna szűkületnél a homorítás, és a hát heves megfeszítése kerülendő.


Mozgásszervi bántalmak esetén próbáljuk megtalálni a leginkább fájdalmatlan pozíciót, hogy a szexuális együttlét továbbra is meghitt és élvezhető maradjon, és kerüljük a meggondolatlan és extrém mozdulatokat.


A derékfájás ne legyen ok arra, hogy kerüljük a szexet.

Veszélyes pózok

Természetesen nemcsak derékpanaszok szerezhetők szexuális aktus közben, több olyan pozíció is ismert, amelyek különböző mozgásszervi sérüléseket okozhatnak.

- Kutya pozícióban térdeléskor a csípő jelentősen beforgatott (berotált) helyzetű, a térdek kifelé csavarodnak. A mozdulat hosszú idő alatt, vagy hirtelen helyzetváltoztatáskor térdízületi porcleválást okozhat.
- Számos megfeszített csípőhelyzetben (lábak a vállon) történhet csípőízületi roppanás, részleges izomszakadás, és kialakulhat hosszú időre fájdalmas bevérzés is.
- Hosszasan egy karon támaszkodva vállízületi fájdalom jöhet létre.
- Extrémnek nevezett szexuális pozíció a tarkótámasz, amely nyakfájdalomhoz, nyaki porckorongsérv kialakulásához vezethet.
- Tartós térdelés esetén fellángolhat a térdízületi gyulladásos betegek panasza, még akkor is, ha térdelés közben nem éreznek fájdalmat.

Dr. Terebessy Tamás, ortopéd szakorvos