Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A sok ülés rövidíti az életet

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak egyik kedvenc időtöltése az üldögélés, mely egy új tanulmány szerint rövidíti az élethosszt. A kutatók a vizsgálatban kiszűrtek néhány meghatározó faktort, például az elhízást.
Vágólapra másolva!

Dr. Jay Brooks, a Ochsner Egészségügyi Intézet (Baton Rouge) elnöke szerint itt van még egy ok arra, hogy "kelj fel, és járj". Fel kell ismerni, hogy a mindennapi tevékenységnek egészségügyi következménye van. Az ülést igénylő szakmák mellett is meg kell találni az energia levezetésének módját.


A testmozgás hiányának túlsúlyra gyakorolt hatása régóta ismert, hasonlóképpen az elhízásból fakadó káros következmények is (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek). Az American Journal of Epidemiology július 22-i számában megjelenő tanulmány viszont az ülés következményeire fókuszált.


A vizsgálat során 123 216 egészséges egyénnel (53 440 férfi és 69 776 nő) töltettek ki kérdőíveket, és mintegy 14 éven keresztül kísérték figyelemmel egészségi állapotuk változásait. A vizsgálat az Amerikai Ráktársaság II. Rákmegelőző programjának keretein belül valósult meg.


A kutatók megállapították, hogy a vizsgált csoport tagjai nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint daganatos betegségben. Statisztikailag kiegyensúlyozva néhány rizikófaktort (testtömegindex, dohányzás), a napi hat órát ülők között mintegy 37 százalékkal magasabb volt a halálozási arány azokhoz képest, akik csak napi három órát töltöttek el ülve. Egy kis testmozgás csökkentette a kockázatot, azonban az ülés még akkor is jelentős hatást gyakorolt.


Másrészt azok között, akik sokat ültek, és nem végeztek testmozgást, vagy bármilyen aktivitást, rosszabb volt a halálozási kockázat: 94 százalékkal a nők, 48 százalékkal a férfiak esetén. Dr. Alpa Patel, a tanulmányt vezető epidemiológus szerint minél többet ülünk, minél kevesebb energiát fogyasztunk el, ennek annál inkább jelentkeznek a következmények, például az elhízás és más anyagcsere-betegségek.


Azonban az összefüggést más biológiai faktorok is magyarázzák: bőséges irodalma van az inaktivitás pszichológiájának. Az izmok - főként a lábizmok - üléskor történő relaxációja számos hormon elválasztását gátolja, illetve segíti elő, melyek hatással vannak a szervezet koleszterin- és zsíranyagcseréjére, befolyásolják a szív állapotát, illetve más betegségek létrejöttét.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről