Magas vérnyomást és ízületi problémákat okozhat a testépítés

Vágólapra másolva!
Van, aki lenézi és van, aki naponta csinálja. Tagadhatatlan, hogy a "gyúrás" pontosan ugyanúgy, mint a többi sport, boldogsághormonokat szabadít fel. Gyúrni tehát jó, de vajon egészséges is? Tekintsük át a testépítéssel kapcsolatos közhiedelmeket és a sport előnyeit!
Vágólapra másolva!

Ahogy az építőmunkások, akik cementes zsákokat cipelnek, úgy a testépítők is egy-egy nehezebb teher emelése után nem egyszer komoly derékfájdalmat érezhetnek. Oka igen változatos lehet. Az egyszerű túlerőltetésből eredő fájdalom néhány óra alatt sokat enyhül és napok alatt, pihenést követően teljesen megszűnik.


Az izomhúzódás kissé komolyabb sérülést jelent, amelyet azonban a pihenés és a deréktájra használt fájdalomcsillapító krémek szintén gyorsan és hatásos kezelést jelentenek. Rossz mozdulatra, azonban egyszer-egyszer porckorong sérülés is előfordulhat. Ilyenkor a csigolyák közötti puha porcos gyűrű előboltosodik, kitüremkedik a gerincoszlopból, és a gerincet stabilizáló szalagokat irritálja, amely igen heves fájdalmat okoz. Még kedvezőtlenebb a helyzet, ha a porckorong előboltosulás kiszakad és a gerinc mellett húzódó idegszálakat nyomja. Ilyenkor alsóvégtagi zsibbadás, súlyos esetben mozgászavar, bénulás is előfordulhat.


A porckorong eredetű derékfájdalom már meghaladja a házipatikák nyújtotta kezelési lehetőségeket. Rendszerint ortopéd vagy gerincsebészeti rendelésen derül ki, hogy gyógytorna, gyógyszeres kezelés, esetleg műtéti gyógymód szükséges-e.


A testépítés magas vérnyomást okoz


Ennek a megállapításnak is van igazságtartalma. Természetesen nem állítható, hogy minden testépítő magas vérnyomás betegségben szenvedne. A szív és a vérkeringés azonban nem tud különbséget tenni a 120 kilogrammos kövér ember és az ugyanilyen súlyú izomkolosszus között. Ebben az esetben a vér pumpálása kifejezett extra munkát és terhelést ró a szívre függetlenül attól, hogy ez a többletterhelés milyen eredetű.


Állandó izom- és ízületi fájdalmak?


Önmagában nem igaz, hogy a sok kondizástól állandó fájdalmaink lesznek. Tény azonban, hogy akik rendszeresen gyúrnak, gyakran számolnak be hasonlóról. A panaszokat legtöbbször túlerőltetés és apró sérülések okozzák. Különösen problémás lehet, ha nem az erőnlétnek megfelelő edzéstempót választunk, vagy hosszabb kihagyás után a "szokásos" terhelést próbáljuk végezni.


Néhány napos pihentetéssel hamar megszűnnek a tünetek. Komplikációt az okoz, hogy a legtöbb testépítő nem várja meg a sérülés gyógyulását, hanem a fájdalom csökkenésekor újra edz és ismét sérül. Ezzel a mechanizmussal az izom és ízületi fájdalmak állandósulhatnak.


Ez is csak egy sport


Nem szabad elfeledni, hogy a testépítés ésszerűen végezve egyéb sportokkal összemérhető előnyökkel is járhat. Ha nem visszük túlzásba, a rendszeres derékfájás kezelési módja is lehet az izomerősítés. A deréktáji fájdalom a legtöbb esetben összefügg a csigolyák közötti instabilitással. Tervezett, fokozatos törzsizom erősítés, mind a hasizmok, valamint a felületes és mély hátizmok területén nagyban hozzájárul a gerinc deréktáji stabilitásához. A gerinc körüli izomtónus fokozódása és a nagyobb stabilitás pedig kevésbé fájdalmas állapotot, jobb közérzetet eredményez.


Természetes, hogy izmaink rendszeres edzése, nagyban hozzájárul általános fittségünkhöz. Hétköznapi feladatainkat könnyebben és kevesebb fáradtsággal tudjuk ellátni.


A fiatalabb hölgyeknél gyakran tapasztalható, visszatérő térdfájdalomra szintén az egyik legjobb orvosság az ízület stabilitásának javítása. A 4 combizom csoport (közelítők, távolítók, hajlítók és nyújtók) szimmetrikus erősítése a térd stabilitását kifejezetten fokozza. A térdízület, elsősorban a térdkalács stabilitása pedig az ízületben jelentkező instabilitás eredetű úgynevezett elülső térdfájdalmakat képes igen hatékonyan kezelni.


Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos