A lúdtalp is okozhat fejfájást

Vágólapra másolva!
Magyarországon a lúdtalp népbetegségnek számít. A legtöbb érintett ugyan nem tapasztal semmilyen tünetet magán, sokan azonban fejfájástól és más problémáktól szenvednek, mert a lúdtalp hatással van a testtartásra.
Vágólapra másolva!

"Minden lépéskor áthelyezzük a testsúlyunkat a lábunk segítségével" - magyarázta Rina Bimbashi londoni lábspecialista. "Lúdtalp esetén izmainknak keményebben kell dolgoznia, hogy megtartsák az egyensúlyt. Ennek eredményeképpen láncreakció indul be a lábszár izmaitól a combon át a has és a hát izmai felé, így jön létre a rossz testtartás és a kötött, túlerőltetett izomzat."


Szakértők szerint minden negyedik súlyos fejfájásért a helytelen testtartás tehető felelőssé. Fejfájás vagy migrén akkor alakul ki, ha az agy nem tudja feldolgozni az összes beérkező jelet, ezt a túlterhelést okozhatja fény vagy a helytelen testtartás is, mivel az izmok állandó üzeneteket küldenek az agyba helyzetükről. Ennek hatására olyan vegyületek szabadulnak fel az agyban, amelyek értágulatot és gyulladást okoznak, ez vezet a lüktető fájdalomhoz.


A fejfájás csak egyike a lábboltozat elváltozásai által okozott problémáknak, ide sorolható még a rejtélyes hát-, térd- és medencefájdalom is. Ezek a betegek csak akkor számíthatnak gyógyulásra, ha az orvos elvonatkoztat a fájdalom helyétől és az egész test mozgását nézi.


"A lúdtalpnak három jellemzője van: az egyik, hogy a lábboltozat igen alacsony, néha gyakorlatilag nincs is boltozat. A sarok befelé gördül, míg a lábfej kifelé fordul" - magyarázta a Daily Mail újságírójának Dr. Martin Klinke ortopéd sebész. "Ezek a jelek különböző súlyossággal jelentkezhetnek." A lúdtalp számos esetben családi halmozódást mutat és már gyermekkorban kifejezett, másoknál a laza ízületi szalagok okozzák az eltéréseket. Úgy tűnik, a legtöbb esetben az enyhe lúdtalp okozza a fejfájást, mert ekkor a súly nem a láb megfelelő részére nehezedik, az érintett inak pedig nem bírják ezt a megnövekedett terhelést és a sarok befelé fog fordulni.


A megfelelő talpbetétek, amelyek nem engedik befelé gördülni a lábat, jó eredményt hozhatnak, azonban néhány esetben műtétre van szükség. A lúdtalppal küzdő embereknél a lábszár izmai a sarok befelé gördülése miatt rendszerint igen kötöttek, így a műtét során az első lépés az izom átvágása. Ezután a sarokcsontot a térddel egyvonalban csavarok segítségével rögzítik a megfelelő pozícióban. A lábadozás hat héten át tart, amikor a lábat nem szabad terhelni, de a fejfájásnak legalább vége szakad.