Kattogó ízületek: idegesítő, de csak ritkán ártalmas

Vágólapra másolva!
Hátrafeszítve meg tudjuk ropogtatni ujjainkat, de van, aki előszeretettel ropogtatja nyakát és derekát is. Az is előfordul, hogy valaki ugyan nem akarja, mégis kattog a bokája, a térde, vagy a csípője. Tényleg káros jelenségekről van szó, vagy ez csak a közhiedelem?
Vágólapra másolva!

Ízületeink roppanása, pattanása természetes, mondhatni ártalmatlan jelenség.


Csontjaink ízesülésénél ugyanis egy ízületi fej mozog egy ízületi vápában, azaz kisebb-nagyobb mélyedésben. Amikor az ízületi fej kissé eltávolodik a vápából, például feszítés esetén, az ízületi szalagok kis mértékben megfeszülnek és "cuppannak" egyet. Ezt a cuppanást az ízület nagyságától függően kisebb - nagyobb roppanásnak, pattanásnak halljuk. A jelenség hasonlít arra, amikor puszit adunk, vagy a nyelvünkkel csettintünk.


Ha valaki gyakran ropogtatja ízületeit, az rossz szokásnak nevezhető, de közvetlenül nem káros az egészségére úgy, mint például a dohányzás. Leszokni róla hasonlóan könnyű vagy nehéz, mint bármely más rossz szokásunkról.


Gyerekeknél különösen gyakori


Kisgyermekes szülők ismétlődő kérdése, hogy a babánál észlelt gyakori ropogások, kattogások nem ártalmasak-e. Ha újra átgondoljuk a fent leírtakat, könnyen belátható, hogy nem. Még annak ellenére sem, hogy mivel a babák ízületei általában lazábbak, a pattanó jelenség náluk még gyakrabban fordulnak elő. Emeléskor a babák vállának, vagy játék közben csípőjének, térdének roppanása éppoly ártalmatlan, mint bármely más életkorban.


Léteznek veszélyes kattanások is


Testünkben kialakulhatnak azonban ártalmas kattanások, roppanások is. Íme a leggyakoribbak:


Pattanó ujjak
Az ujjmozgató inak ismeretlen eredetű, vagy sérülés következtében kialakuló duzzanata, amely az ínhüvelyben csak kis pattanás kíséretében képes mozogni, sőt néha teljesen mozgásképtelenné teheti az ujjpercet. Csak műtéttel lehet rajta segíteni, de a beavatkozás egyszerű és gyors. Pici metszésből az ínhüvelyt hosszában behasítva az ujj mozgása szinte mindig teljesen helyreáll, és a pattanó ujj jelenség megszűnik


Kattanó csípő
Ebben az esetben a csípőízületet stabilizáló ízületi szalagok egyike, vagy a csípőhajlító izom inának egy megvastagodott része az ízületet alkotó csontok kis dudorain hangjelenség kíséretében átugrik. A jelenség általában fájdalmatlan, és nehéz mit kezdeni vele. Tanácsos kerülni viszont azt a mozdulatot, amely a kattanást kiváltja. Előfordul, hogy a gyakori irritáció miatt kis gyulladás alakul ki, amely fájdalmas, ritka esetben ilyenkor műtét válhat szükségessé.


Térdízületi kattanás
Szintén gyakori panasz, amelynek leggyakoribb oka a fent vázolt ízületi "cuppanás". Abban az esetben, ha a kattogást az ízület fájdalma vagy elakadása is kíséri, feltétlen szakorvosi vizsgálatra van szükség. Előfordul ugyanis, hogy a térdízületben lévő gyűrűporcok egyike elszakad, és porcleválás alakul ki. A szakadt porc több problémát is okozhat az ízületben, például fájdalmat, ízületi elakadást vagy mozgásbeszűkülést, és idő előtti porckopáshoz is vezethet. Amennyiben ultrahang vagy MR vizsgálat segítségével a szakadás igazolható, arthroscopos műtétet ajánlatos végezni.


Bokaízületi kattogás
Sérülést követően előfordulhat, hogy a boka körüli inak egyike a szalagsérülés miatt megváltozott helyre kerül. Bizonyos mozdulatokra a megváltozott helyzetű ín átdöccen egy csontdudoron. Amennyiben sokat "gyakoroljuk" a jelenséget, bizony fájdalmassá is tehetjük azt, és tekintettel arra, hogy a sérülés előtti helyzetet tökéletesen helyreállító műtét nem létezik, inkább ne kattogtassuk sérült bokánkat.


Dr. Terebessy Tamás, ortopéd szakorvos