Így érzi magát jól a lábunk cipőben

Vágólapra másolva!
Szorít az orra és még a sarka is magas, mégis hordjuk. Vajon károsak a lábnak a kényelmetlen cipők, vagy a fájdalmon kívül más bajunk nem lehet belőle?   
Vágólapra másolva!

Önmagában semelyik cipő sem tehető felelőssé egyetlen láb deformitás kialakulásáért sem. Ha a láb nem hajlamos deformálódni, úgy a legegészségtelenebbnek tartott körömcipők sem tudnak problémát okozni. Az azonban igaz, hogy a túlterhelés, a láb természetes boltozatainak ellapulása, a túlsúly, a rossz lábtartást fenntartó cipők együttesen a láb deformitásokhoz vezethetnek.

A szorítás ára

Igen gyakori lábpanasz a bütyök, ismert fiatal- és időskori formája is. Az előláb kiszélesedik, a harántboltozat pedig ellapul. Ebben a helyzetben a lábujjaknál igen szűk, jellemzően magas sarkú cipők hozzájárulhatnak a bütyök kialakulásához, illetve gyorsíthatják megjelenését. Ekkor a nagylábujj elhajlik és tövénél belül sokszor fájdalmas, gyulladt dudor keletkezik. Kényelmes orrú cipők, harántboltozat-emelő talpbetét a panaszokat enyhítik, de a deformitás már csak műtéttel korrigálható. Ha valaki nem tudja, hogy miről beszélünk, akkor vessen egy pillantást Victoria Beckham lábára, aki hetvenöt éveseket meghazudtoló bütyköt tudhat magáénak.

Szintén az előláb kiszélesedéséhez és a harántboltozat süllyedéséhez köthető egy másik panasz, az úgynevezett metatarsalgia, amely leginkább lábujjtő fájdalomként írható le. Túl magas saroknál előre billen a testsúly, és ezért a lábujj tövek terhelődnek, ez felelős a jelenségért. Vékony, túlságosan hajlékony talpú cipők fájdalom megléte esetén a panaszokat nagyban felerősíthetik és hozzájárulhatnak a tartóssá váláshoz is. Ilyenkor célszerű vastag-, puha talpú cipőt választani, amely kiegészíthető a lábujjak tövét kímélő szilikonos talpbetéttel is.

Amennyiben egy cipő irritálja a sarokcsont és az Achilles-ín találkozását, úgy elsősorban fiatal nők esetében meglepő gyorsasággal alakulhat ki az Achilles-ín tapadása körül fájdalmas dudor. A panaszok a cipő cseréjével általában nagyban mérséklődnek, de a dudor csak lassan és igen nehezen csökken. Néha előfordul, hogy műtéti korrekció szükséges.


Forrás: iStockphoto


Magas vagy lapos?

A túl magas sarkú női cipők ugyan esztétikusak lehetnek, de azok számára, akik hajlamosak rá, a fent részletezett betegségeket okozhatják. Ideális magasságúnak hölgyek számára az úgynevezett trottőr vagy népitáncos cipőt említhetjük, ezek sarka legfeljebb 3-4 centiméter. Általában azonban nem ezek a szépségdíjas darabok. Aki mindenképpen ennél magasabb sarkú cipőt szeretne viselni, tartsa szem előtt, hogy ezek semmilyen módszerrel nem tehetők teljesen veszélytelenné. Mindennapi viselésük kerülendő, ellenkező esetben viszont nem szabad meglepődni, ha a láb anatómiájában kedvezőtlen változások állnak be, és akkor még a különböző helyekre beakadt tűsarkakról nem is beszéltünk.

A lapos cipők ortopédiai szempontból kevesebb gondok okoznak, de azért itt is kialakulhatnak problémák. Gyermekeknél ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik. Felnőttkorban lúdtalpasok számára okozhat problémát a túl lapos cipő, és kialakíthatja az úgynevezett sarok-sarkantyú betegséget. Neve megtévesztő, mert nem hátul, hanem alul, a sarok talpi részén alakul ki az elváltozás, ami nagyon fájdalmas. Férfiak számára az 1-2 centiméteres, standardnak mondható sarokmagasság az ideális.


Forrás: iStockphoto


Külön kategóriája a lapos talpú cipőknek a nyáron nagyon kedvelt, lábnak szellőzést biztosító pántos-lábujjbedugós lábbelik. Ezekre mindaz igaz, ami a lapos talpú cipőkre, kiegészítve azzal, hogy a sarok billeghet benne. Felnőttkorban sem mindenkinek alkalmas arra a lába, hogy fájdalommentesen hordja az ilyen cipőket, panaszok esetén cseréljük le, és ne várjon senki arra, hogy majd hozzászokik a lába.

Minden lábbelinél fontos a lábápolás, nyáron különösen gyakori a gombás fertőzés, szellős cipőknél is. Egyes szakértők szerint a lábujjbedugós papucsok kifejezetten hajlamosítanak erre - a fertőzések kezelése bőrgyógyászati kérdés. Ha a cipő bőrkeményedést okoz bárhol a lábon, de főleg a talpon, cseréljük ki és a keményedést reszeljük le. Ha a terhelés megszűnik a láb egy adott pontján, a bőrkeményedés onnan el fog múlni és a súlyosabb deformitásokat is megelőzhetjük a cserével.

A gyerekcipő ne divatos, hanem egészséges legyen

Elsősorban gyermekek esetén ortopéd orvosok nem szívesen látják a talphoz épp hogy csak néhány laza pánttal rögzített cipőket, szandálokat. Gyermekkorban kiemelkedően fontos, hogy a sarok és a boka megfelelő tengelyű legyen. A gyermekek bokaízületei lazák és a lötyögő cipőkben a boka számára kényelmes helyzet nem megfelelő tengelyállást eredményezhet, így elősegítheti a lúdtalp, bokasüllyedés kialakulását.

Nem elsősorban mozgásszervi szempontból fontos, de kiemelkedő jelentőségű, hogy a kicsi és szorosra fűzött cipők rontják a láb vérkeringését. Más betegségek miatt romlott vérkeringésű lábak állapotát kifejezetten károsíthatják, így ronthatnak a cukorbeteg, az érszűkületes, az alkohol okozta és az ideggyógyászati lábdeformitásokon. Egészséges lábon a keringésromlás hűvös bőrt, esetleg fájdalmat okozhat. Gondoljunk erre, amikor autóvezetés közben fázik a lábunk, engedjünk a cipőfűzőn.

Akinek már volt bokaficama sportból vagy balesetből kifolyólag, hordjon magas szárú cipő sportoláshoz vagy túrázáshoz - tehát amikor terheli a lábát. Túl sok ficam ugyanis úgynevezett kopási fájdalom kialakulására hajlamosít. Ha kialakul a kopás, már csak bokaprotézis vagy merevítő műtét segíthet.


Forrás: iStockphoto


A gördülő talpú cipőkről

Lábpanaszok esetén manapság sokan keresik azokat a cipőket, amelyek lényege, hogy gördülő talpúak és a talpszerkezetük a járás során instabil helyzetet idéznek elő. A cipő a láb, illetve az teljes alsó végtag, valamint a gerinc izmainak megváltozott működését idézheti elő. A megváltozott izomműködés hatásai ugyan nincsenek pontosan igazolva, de sok panaszos beteg a gerinctáji fájdalmak enyhüléséről számol be.

Kétségtelen, hogy a gerinc körüli mélyizmok erősödése várható a cipőtalp nyújtotta instabilitás hatására, ez pedig a gerinc stabilitását fokozza, így egyes gerincbántalmak fájdalmasságát csökkentheti. Arra vonatkozó bizonyíték azonban nincs, hogy az instabil talp jótékony lenne más alsó végtagi betegségekben, vagy kedvezően hatna a láb deformitásaira.

Ezek a cipő általában gördülő talppal készülnek, ami gyakran használt kiegészítő az ortopédiai gyakorlatban. Azokban az esetekben használjuk, amikor valamely lábbetegség a talp gördülését akadályozza. Ilyenkor a betegek járását a gördülékenyebb cipő természetesen nagyon megkönnyíti. Azt azonban nem tudni, hogy a gördülő talp jelenléte a gördülésben nem akadályozott lábaknál vajon kedvező hatást fejt-e ki egyéb láb deformitás korrekciójára.

Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos