Elfüstölt csontok, elivott ízületek

Vágólapra másolva!
A cigarettás dobozokon található üzenetekből ma már szinte mindenki jól tudja, hogy a cigaretta állandó hurutos tüdőbetegséget tarthat fenn, szív- és érrendszeri megbetegedést, végső soron pedig szívinfarktust okozhat. Ezen felül extrém módon növeli a tüdőrák kialakulásának valószínűségét. Az azonban kevésbé ismert, hogy a dohányzás káros hatású a mozgásszervekre is.  
Vágólapra másolva!

Nagyjából húsz éve, hogy a dohányzást a csontritkulás egyik rizikófaktorának minősítették. A pontos hatásmechanizmus nem ismert, de bizonyított tény, hogy a cigaretta jelentősen csökkenti a csont ásványi anyag tartalmát, szakszóval mondva a csontsűrűséget. A szakirodalom nem egységes abban a tekintetben, hogy ez a hatás a dohányfüst és a nikotin elsődleges hatása, vagy csak azért károsodik a dohányosok csontállománya, mert egyéb szempontból is veszélyeztetettek. Soványabbak, több alkoholt fogyasztanak és kevesebbet mozognak - sportolnak, mint a nem dohányzók.


A dohányzás minden korosztályban káros


Nemrégiben több tudományos megfigyelés is napvilágot látott a dohányzás és a csontbetegségek összefüggéseiről, mely szerint a cigarettázás minden korosztályban káros a csontokra. Idős korban a dohányosokban közel háromszor gyakoribb a csonttörés, és az eltört csontok gyógyulási hajlama rosszabb mint, a nem dohányosokban. Fiatal kori dohányzás csökkenti a várható csúcs csontsűrűséget és szintén gyakoribb csonttörésekhez vezethet időskorban.


Lehetséges magyarázat a csontvesztésre, hogy a dohányzás ugyanúgy érellátási zavart, érszűkületet okoz csontrendszer területén is, mint bárhol máshol a szervezetben, ezáltal a csontsejtek működését és a kalcium beépülését lassítja. Másik magyarázat lehet, hogy nőkben a nem dohányzókhoz képes idő előtti klimaxot és következményes női nemi hormon (ösztrogén) szint csökkenést eredményez, sőt a hormonpótló kezelés hatásosságát is csökkenti. A kialakult ösztrogén hiány pedig csontritkulást okoz.


A legújabb kutatási eredmények


Nehezen magyarázható, de amerikai kutatók kimutatták, hogy dohányosok gyakrabban keresik fel a háziorvosi és ortopédiai rendeléseket derékfájdalom miatt. Néhány ortopéd sebész ezt a jelenséget is a fizikai aktivitás hiányával magyarázza.


Ugyancsak meglepő, szakértők által végzett becslés, hogy a dohányzás okozta érszűkület miatt alsó végtagi amputáción átesettek több mint fele nem képes művégtaggal járni és kerekesszékbe kényszerül. Magyarországon évente mintegy 5000 érszűkület miatt végzett amputációk 40 százaléka dohányzásra vezethető vissza.


Az alkohol is ugyanilyen káros


Talán nem meglepő módon teljesen hasonló megállapítások tehetők az alkoholfogyasztás és a csontritkulás összefüggéseiről. Alkohol esetében a hatásmechanizmus világosabb: rendszeres fogyasztása felborítja a csontépítés és csontlebontás egyensúlyát azáltal, hogy a csontépítő sejteket, úgynevezett osteoblastokat jelentősen károsítja. A csökkent csontfelépítés fokozódó csontleépüléshez vezet, amely miatt fokozatosan kialakul a csontritkulás, növekszik a csonttörések valószínűsége és szintén romlik csonttörés esetén a törésgyógyulás. Az alkoholbetegekre fokozottan igaz, hogy kevés fizikai aktivitást végeznek, a fizikai aktivitás pedig kulcsfontosságú tényező a csontok megfelelő ásványi anyag tartalmának fenntartásában.


Messze kiemelkedik a káros hatások közül az alkohol miatt balesetekben elszenvedett csonttörések és egyéb mozgásszervi sérülések. Magyarországon évente mintegy 2500 közlekedési baleset történik alkoholfogyasztás miatt, ilyen esetekben pedig hozzávetőleg 70 százalékban történik személyi sérülés. A statisztikák által nem jegyzett egyéb alkoholos állapotban bekövetkező balesetek száma megbecsülhetetlen. Baleseti rendelők rendszeres vendégei a létráról, építkezési állványról leesett ittas csonttöröttek és nem ritka kezét megsértő, nem egyszer csonkoló ittas sérült sem.


Érdekesség, hogy csípőprotézis beültetéshez vezető felnőttkori combfej elhalás is látványos összefüggést mutat az alkoholizmussal. Heti 400 millilitert el nem érő heti alkoholfogyasztás mellett háromszorosra nő a combfej elhalás valószínűsége az absztinensekhez képest. Ez a rizikó tizenegyszeresre emelkedik, ha a heti alkoholfogyasztás meghaladja a 400 ml-t. A heti 400 ml alkoholfogyasztás napi 2 kupica - összesen 1 dl jófajta pálinka elfogyasztásának felel meg. Amellett tehát, hogy balesetet okozunk, leesünk, összetörjük- vagy elvágjuk magunkat és csontritkulást okozva növeljük az időskori csonttöréseink valószínűségét nem csak a pénzünket és az eszünket, de a combfejünket is elihatjuk.


Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos