Üdvözlet a klubban - férfias derékfájdalmak

Vágólapra másolva!
Fiatal, izmos, fizikai munkát is végző férfiak gyakran panaszkodnak derékfájdalomról. A legtöbb esetben a gyakran visszatérő enyhébb fájdalmak mögött igen nehéz megmondani, hogy mi okozza a panaszokat.
Vágólapra másolva!

"Három napja este biliárdoztunk a barátaimmal. Éppen lökéshez készülődtem, amikor hirtelen igen erős fájdalmat éreztem a derekamban a jobb oldalon. Mindig is derékfájós típus voltam, de ez most más volt. Alig tudtam hazavezetni, és egész hétvégén csak feküdni esett jól, de akkor is fájt a derekam. Kihívtuk az ügyeletet is, adtak egy injekciót és felírtak gyógyszert, de csak alig enyhült a fájdalom" - panaszolta a 41 éves Péter, aki egy multinacionális cég logisztikai részlegén dolgozik gépkocsivezetőként.


Fiatal, izmos testalkatú fizikai munkát is végző férfiak gyakran panaszkodnak derékfájdalomról. A legtöbb esetben a gyakran visszatérő enyhébb fájdalmak mögött igen nehéz megmondani, hogy mi okozza a panaszokat. Az ortopédiai rendelésen általában egy gondos fizikális vizsgálat és egy deréktáji röntgenfelvétel után, kíméletet, szükség esetén fájdalomcsillapító kezelést, és ha a fájdalmak enyhülnek, törzsizom erősítést javaslunk.
Péter esete más természetű. Vizsgálata során a jobb lábon izomerő csökkenést észleltem, amely igaz csak enyhe mértékben, de nehezítette a láb hátrafeszítését. Kérésemre csak nehezen tudott a jobb sarkára állni az előrehajlás pedig csak nagy fájdalmak árán és igen kis fokban sikerült. A röntgenfelvételen a deréktájon két csigolya között a szokásosnál kisebb rést találtam, ami porckorong-károsodás lehetőségét veti fel.

Ha károsodik a porckorong...

A minden két csigolyatest között megtalálható porckorong a csigolyák elmozdulását könnyíti, illetve rugalmassága folytán a függőleges irányú terhelés (pl. ugrás) esetén erőelnyelő szerepet tölt be. A porckorong károsodása esetén a külső rugalmas védőburka meglazul és a csigolyák közül kissé előboltosodik. Ha az elődomborodás akkora mértékű, hogy eléri a gerincoszlopot stabilizáló szalagokat, vagy a gerincoszlopban futó idegszálak burkait, akkor heves fájdalom jelentkezik.

Amennyiben a porckorong külső rugalmas védőburka kiszakad (porckorong sérv / discus hernia) és a porckorong belső magja előtüremkedik, előfordulhat, hogy az idegszálak kifejezett nyomás alá kerülnek és az alsó végtagon zsibbadás, reflexkiesés, izomerő gyengülés, esetleg bénulás alakul ki. A gerincről készített röntgen felvétel a csigolyák közötti rés beszűkülését mutathatja, de pontosabb diagnózis csak az igen precíz képalkotástól, az MRI felvételtől várható.

Ha nincs idegsérülés...

Ha egy beteg csak gerincfájdalomról panaszkodik, de vizsgálata során a fenti idegkárosítás semmi tünetét nem észleljük, akkor akut esetben nincs szükség MRI felvételre. A panaszok néhány hetes gyulladáscsökkentő-fájdalom csillapító (ún. nem-szteroid fájdalomcsillapító) és izomlazító kezelés mellett oldódni fognak. Abban az esetben, ha a panaszok nem szűnnek, vagy időről időre visszatérnek, akkor elvégezhető az MR vizsgálat, de sürgősségre semmi ok, az ilyenkor szokásos 6-8 hét várakozás nyugodtan megengedhető.

Péter esetében az izomerő-csökkenést és a sarokcsontra állás nehezítettségét enyhe bénulásos tünetnek értékeltem, ezért sürgős MRI vizsgálatot kértem. A vizsgálatra várakozás (2 nap) idejére pedig gerinckíméletet, nem-szteroid gyulladáscsökkentő kezelést és enyhe izomlazító gyógyszerest kezelést kezdtem. A következő kontrollvizsgálatkor Péter panaszai már sokkal enyhébbek voltak, az izomerő csökkenés megszűnt és könnyen tudott sarkon járni, csak az előrehajlás maradt nagyon fájdalmas. Az MRI vizsgálat eredménye szerencsére csak két porkorong kifejezett elődomborodását jelezte ezért kedvezőbb kórlefolyásra számítok, mintha a porckorong kiszakadása történt volna.

Ha kialakul a porckorongsérv...

Porckorongsérv kialakulásakor, ha tartós idegkárosodás észlelhető, szükségessé válhat a porckorong kiszakadt részletének műtéti eltávolítása. A beavatkozás biztos kezekben nem nagy rizikójú, és a legtöbb esetben igen jó eredményű, a beteg általában megszabadul fájdalmaitól és az idegkárosodás következményei is mérséklődnek, és a hosszú távú eredmények is jónak mondhatók. Néhány esetben azonban előfordul komplikáció, amely hosszas kezelést és gondozást, esetleg újabb műtétet vagy műtéteket vonhat maga után.

Pétert a biliárd után 3 hónappal láttam utoljára. Panaszai szinte teljesen megszűntek, csak "szokásos" derékfájdalmait érzi. Gyógyszert nem szed, hátizomzatának jó erőben tartása céljából rendszeresen úszik, és amikor munkája során terhet emel, az általam ajánlott szövetfűzőt viseli. Noha ez az epizód nála szerencsésen végződött, korábbi panaszaival a derékfájósok és a porckorong károsodás veszélyének kitett emberek népes táborába lépett.

Dr. Terebessy Tamás