Lehet-e jó szülő egy egyedülálló anya?

Vágólapra másolva!
Hazánkban az 1990-es évektől egyre nő az egyedülálló szülők - elsősorban anyák száma. Szociológusok szerint a magyar nők több mint 50 százaléka egyedül fogja leélni az életét. Többségük azonban ezt nem önként választja, 90 százalékuk normális családra vágyik. Ennek ellenére ma hazánkban minden hetedik gyermek egy szülővel él.
Vágólapra másolva!

A változások oka egyrészt, hogy a nők többsége a karriert helyezi előtérbe, így a harmincas évei előtt nem tervez családalapítást, viszont ebben a korban már nagyobb a nők aránya, a férfiakhoz képest. Sok nő addig halogatja a gyermekvállalást, amíg ki nem csúszik az időből. A válások száma emellett évről évre fokozatosan emelkedik, így egyre több gyermek kénytelen csonka családban felnőni. Az sem elhanyagolható azonban, hogy sok pár azért nem törvényesíti kapcsolatát, mert az egyedülálló szülők kedvezőbb támogatásban részesülnek, az élettársi kapcsolat azonban sokkal lazább köteléket jelent a párok számára. Ezen tényezők összessége, jelentős terhet ró a társadalomra is.


Vidéken gyakoribb a tradicionális családmodell, ott "csak" minden tízedik gyermek nevelkedik egy szülővel, a fővárosban azonban minden ötödik gyermek él csonka családban. E családok 84 százalékában az édesanya neveli a gyereket. Mivel az élet egyedül sokkal drágább, így a csonka családok általában nehezebb anyagi körülmények között élnek. Emellett a magára maradt szülő érzelmileg labilisabb lesz, a gyermeknek pedig hiányzik az apa vagy az anya.


A mintákat, a nemi szerepeket a két szülő által sajátítják el a gyermekek. Nagyon fontos mindkét szereplő jelenléte ahhoz, hogy azonosulni tudjon a kisgyermek saját szerepével, mondják a pszichológusok. Akár nemi zavarokhoz is vezethet, ha sokáig nincs meg a két szülő egy családban. Az egyedül maradt szülőre így sokkal nagyobb felelősség hárul, az ő feladata, hogy megértesse a gyermekkel az apa anya közti különbséget. Emellett azonban fontos, hogy ne érzettesse gyermekével, hogy neki is hiányzik a társ, így a gyermekben sem alakul ki hiányérzet a család másik fele irányában.


Azonban sok esetben a válás a legjobb megoldás. Felmérések szerint hazánkban a válások háromnegyedét a nők kezdeményezik, az okok között pedig elsősorban az alkoholizmus és a hűtlenség szerepel. Ha egy családban ilyen problémák jelennek meg, akkor a legjobb út a különválás, mert az állandó veszekedésnél még egy csonka család is jobb. Ha a szülők válnak, nem szabad elfelejteniük, hogy gyerekükben örök sérüléseket hagyhatnak. Viszont ha nincs érzelmi zsarolás a szülők részéről, és továbbra is azonos elvekkel nevelik a gyereket, akkor ez a kevésbé rossz megoldás, a két rossz közül.