Súlyos sérülést, vagy halált okozhat a tehetetlen szülő

Vágólapra másolva!
Csecsemők, akiknek saját szüleik okozták idegrendszeri károsodásukat. Mert sír a baba és a kétségbeesett szülők már megpróbáltak minden trükköt. Mégsem alszik el, ezért előfordul, hogy felkapják és megrázzák a csecsemőt, aki elhallgat.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=g044P6cla62VqxWm
Vágólapra másolva!

A módszer látszólag működik, ezért a szülő legközelebb is így orvosolja majd, ha bőg a gyerek, megrázza és a baba befejezi a bőgést. Az erőteljes rázás azonban súlyos és maradandó idegrendszeri károsodásokhoz, a látás elvesztéséhez, sőt halálhoz is vezethet.

Évente 25-30 gyerek hal meg Magyarországon bántalmazás, vagy elhanyagolás miatt, minden második egy éven aluli csecsemő, és csak minden 25. eset kerül napvilágra. Sokszor a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy amit ők nevelésnek vélnek, súlyosan kimeríti a gyermekbántalmazás fogalmát.

Mi történik a babával?

A kicsik feje testükhöz képest hatalmas, ugyanakkor a nyakizmok még nem elég erősek. Az agy és az azt körülvevő erek viszonylag fejletlenek, és nagyon sérülékenyek. A hirtelen rázás következtében az érzékeny agyi állomány nekipréselődik a koponya belső részének, és az erek elszakadnak. Attól függően, hogy mennyi vér nyomja az agyat, különböző mértékű károsodás következhet be.

"Egy autós balesethez lehet hasonlítani azt, ami ilyenkor bekövetkezik" - magyarázta a LIFE Magazin stábjának Dr. Kovács Zsuzsa háziorvos. "Ha bekövetkezik az ütközés és nincs jól bekötve az utas, nincs fejtámasz, akkor egy ostorcsapás szerű mozgás megy végbe és ennek következtében koponyán belüli sérülések alakulhatnak ki."

A csecsemő akár bele is halhat a rázásba, sokszor azonban "gyereknevelés" ezen módjának nincsenek azonnali külső jelei. Akár évekkel később is jelentkezhetnek a tünetek, a gyerekek szellemileg és fizikailag is visszamaradhatnak a fejlődésben. De árulkodó lehet, ha a picinél a rázás után közvetlenül légzészavar, vagy akár teljes légzésleállás jelentkezik, illetve izgatott, ingerlékeny, magas hangon sír, vagy öklendezik.

A bántalmazás legtöbbször akkor fordul elő, ha a szülők idegesek, feszültek. A legfontosabb ilyenkor, hogy a feszültséget semmiképpen se a babán vezessék le. Nézze meg a LIFE Magazin riportját a "rázott gyerek szindrómáról"!