Vágólapra másolva!
Mindenkinek van egy-két olyan ismerőse, aki a sót is sóval eszi. Aztán ott másik véglet, mikor egy "újhullámos" étrendre rákapott barátunk egyáltalán nem fogyasztanak sót, mert egészségtelen. Elfogadjuk, de kicsit őrült ötletnek gondoljuk a teljes lemondást.  http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xf1ZO29Mv3XqXAAm
Vágólapra másolva!

A klasszikus magyar konyhán nevelkedett ember még úgy tanulta, hogy a só kiemeli az ételek ízét. Tény, hogy a magyarok háromszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyit a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlanak.


Miért jó a só egészségügyi szempontból?


Testünk két legfontosabb alkotóeleme a só és a víz. Mindkettőt folyamatosan pótolnunk kell, mert víz és só nélkül nem létezhet élet a földön. A só koncentráció biztosítja a vér és szövetek közötti anyagcserét például. Vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket testünk nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell pótolni.


Só nélkül nem lennénk képesek egy gondolat megfogalmazására, hiszen az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban levő elemek: a kálium és nátrium jelen vannak.


Mi a baj a konyhasóval?


Fogyasztásának következményeiként tarjuk számon a reumás megbetegedéseket, kiszáradást, vese túlterheltséget, ráncosodást, narancsbőrt, vizenyőt és az ödémát is. A konyhasó egy finomított ipari termék, mely több kémiai reakció után már csak nátrium-kloridot, esetleg hozzáadott jódot tartalmaz.


A természetes, kristályos sóban azonban megtalálható az emberi szervezetet felépítő összes elem, tehát elvileg nélkülözhetetlen lenne az életben maradáshoz, azonban sokkal drágább is, mint a konyhasó. Tehát ha megtehetjük, engedjük meg magunknak a drágább sót, és fogyasszunk harmadannyit, mint amihez eddig hozzá voltunk szokva.


Nézd meg a LIFE Magazin riportját a só hatásairól!