Vágólapra másolva!
Feri bácsi leszokott a levesről, mint a legtöbb Parkinson kóros, hiszen nem tudják a szájukhoz emelni a kanalat. Feri bácsi volt azonban az első beteg Magyarországon, akinek pacemakert ültettek be, és azóta élhetőbbek a mindennapok. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QgKP42g0cvsV61Nz
Vágólapra másolva!

A Parkinson kór okozta remegés sokszor teljesen lehetetlenné teszi az egyszerű feladatok elvégzését is. A beteg nem tud felemelni egy kávéscsészét sem. A kór eredete legtöbbször ismeretlen, és többnyire a 60 év felett jelentkezik. Nem így történt Feri bácsival, akinek a negyvenes éveiben egyik napról a másikra.

"Azt vettük észre, hogy nem tudta használni a jobb kezét. Felkelt reggel és nem tudta megfogni a kávéscsészét. Ezzel kezdődött" - nyilatkozat felesége a LIFE Magazin stábjának. Miután megszületett a diagnózis, hogy Feri bácsi Parkinson kóros, egyre több gyógyszert írtak fel neki, mindhiába. "Szörnyű volt" - bólogatott a család. Hiszen a remegés nemhogy abbamaradt, de a gyógyszerek mellékhatásaként olyan túlmozgásos rohamai voltak, hogy órákig nem tudták megállítani a remegést.


Tizenöt éven keresztül "éltek" együtt a gyógyszerekkel. Azonban tizenkét évvel ezelőtt Feri bácsit megműtötték. Magyarországon elsőként kapott pacemakert. Csák Tomi kollégám csinált egy tesztet, vajon mi történik, ha kikapcsolják a kütyüt? Feri bácsi tagjai elnehezedtek, és gyakorlatilag képtelen volt megmozdulni. Feri bácsi szavaival élve: "Ahogy megszűnik a feszültség az akkumulátorokból, megszűnök élni."

Körülbelül 35 ezer diagnosztizált Parkinson kóros él Magyarországon, de sajnos csak a töredéküket tudják megműteni.

Nézd meg a teljes riportot Feri bácsiról a LIFE Magazinban!