Időhúzás a műszív-kezelés

Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt még halálra lettek volna ítélve, ma már több haladékot kaphatnak a szívátültetésre váró betegek. 2008 óta hajtanak végre Magyarországon műszív-kezelést olyan donorra várakozó betegeken, akiknek eddig még nem jutott szív. A beavatkozás átmeneti megoldás, az idő húzására alkalmas. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mFfXg7ej666V7nbC
Vágólapra másolva!

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben jelenleg két gyerek él ágyhoz kötötten műszívvel. Az öt éves Szabó Zsolti és a hat éves Illés Máté szívizom elváltozással született. Néhány hónapja szívük teljesítőképessége lecsökkent, keringési rendszerük összeomlott, helyzetük pedig olyan kritikussá vált, hogy óráik voltak hátra, mikor műszívet kaptak.

Egy átlag műszíves fél évvel él tovább a berendezéssel, bár vannak szélsőséges példák is, mikor egy teljes évvel meghosszabbította a gép a beteg életét. Zsolti és Máté esetében már három-négy hónap is eltelt a beavatkozások óta. Jelenleg hazánkban a két műszívessel együtt összesen harminc kritikus állapotú gyerek vár donorra, és tovább húsznak bármikor súlyosra fordulhat az állapota.

A nemzetközi donációs várólista az egyedüli remény a gyerekek számára. Azonban felkerülni a listára nagyon nehéz. A műszíves gyerekek szülei levelet írtak az egészségügyi államtitkárnak, aki felajánlotta segítségét. Abban bíznak, hogy valaki valahol a világban meghallja a segélykérést.

Nézd meg riportunkat a gyerekekről a LIFE Magazinban!