Genetikai térképből személyre szabott diéta?

Vágólapra másolva!
Az amerikai Stanford egyetem tudósai olyan gént fedeztek fel, mely azt befolyásolja, hogy testünk milyen mértékben tudja hasznosítja a zsírt vagy a szénhidrátot. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=2Ls1CTMRkyZITCa1
Vágólapra másolva!

A kutatás szerint egy év alatt azok a nők, akik a genetikai típusuknak leginkább megfelelő diétát alkalmazták, testtömegük 5,3 százalékával lettek karcsúbbak, míg azok, akiknél nem egyezett a típus a diétával, csak 2,3 százalékot fogytak.


"A géndiéta nem más, mint egy olyan diagnosztikai eljárás, amely során az örökítő anyagot a páciens anyagcsere típusa alapján vizsgáljuk" - tudta meg a LIFE Magazin stábja Dr. Nagy Zsolt genetikai szakértőtől. Zsolt egyik páciense, Eleonóra két ok miatt szerette volna elkészíteni a genetikai térképét. Rettegett a családban előforduló betegségektől, illetve fogyókúrája miatt. A vizsgálathoz a páciens szájnyálkahártyájából vettek mintát.


A géntérképezés gyakorlatilag az örökítő anyag szövegének egyénre szabott leolvasása. A genetikai leletet szakvéleménnyel és életmód tanácsadással együtt kapja meg a páciens. Eleonóra például nagyon örült, hiszen nem örökölte a családi kórokat, és csak a szokásos étkezési tanácsokat kell betartania: a cukrot és a fehérlisztet ki kell iktatnia az étrendjéből.


Génjeink határozzák meg a magasságunkat és hajszínünket is. Ha a betegségeken túl az elhízásra való hajlam is genetikailag kódolt, akkor gazdagodtunk még egy módszerrel, hogyan faraghatjuk le fölös kilóinkat.

Nézd meg a géndiétáról szóló teljes riportot a LIFE Magazin műsorán!