A szex börtönében

Vágólapra másolva!
A szexfüggőség romba dönt kapcsolatokat, családokat, életeket, mint a drog- vagy játékfüggőség. Bár magát a szexfüggő kifejezést gyakran használjuk az eltúlzott szexuális viselkedés kihangsúlyozására a mindennapi életben, sajnos a képlet nem ilyen egyszerű.
Vágólapra másolva!

Kezdetben csak betegesen sokat önkielégít, aztán rákap a felnőtt tartalmakra, vagy épp furán ragaszkodik egyes szexuális szokásokhoz. A beteg érdeklődése folyamatosan nő függésének tárgya, a szexuális aktivitás iránt. Az aktus túlértékelődik, és a függő idejét úgy strukturálja, hogy mindenképp elkerülje az elvonási tüneteket, akár munkája vagy pénztárcája kárára. A végén totális összeomlás következik, elveszti a munkáját, kapcsolatait, családját.

Bár a bulvársajtó nap mint nap ömleszti ránk a pletykákat, mi szerint egyik-másik közéleti személyiség komoly szexfüggőségben szenved - például hogy Rod Stewart saját bevallása szerint nem bír ki egyetlen napot sem szeretkezés nélkül - ezek a hírek nem a fent leírt betegségről szólnak.

Hol a segítség?

Ha valakinek óriási szerencséje van, és partnere túllépett a fájdalmán, hogy hányszor és hányféleképpen csalták, alázták meg, a társ túlteszi magát az undoron, képes elvonatkoztatni a sérelmektől és felismeri a tényleges problémát, a kényszerbetegséget, akkor főhősünknek nagy szerencséje volt. Legtöbbször azonban egyedül marad, és magányosan kell küzdenie, hogy kimászhasson a gödörből.

Ebben jól képzett szakemberek és az anonim alkoholisták mintájára az anonim szexfüggők köre lehet segítségére.

Ha többet szeretnél megtudni a szexfüggőségről, nézd meg a LIFE Magazin riportját!