Piskóta csokiöntettel, avagy 30 éve ugyanaz a menü

Vágólapra másolva!
Ez is lehetne a mottója egy mai átlagos menzának. Borsófőzelék, vagy inkább lisztfőzelék borsóval, rizses hús és grízes tészta. Ezek ugranak be az iskolás évekből, a sok táplálónak és ízlestesnek kikiáltott fogás. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=y6z021GMQYbjCxMk
Vágólapra másolva!

Gyümölcsleves melegen. Másnap hús gyümölcs öntettel. Túróscsusza porcukorral (esetleg szalonna darabkákkal) Sokan mégis nosztalgiáznak az iskolai kosztról. A mai gyerekek azonban panaszkodnak: szerintük az étel ízetlen és unalmas. Megpróbáljuk fellebbenteni a fátylat: a múlt homálya és a gyerekek szubjektív véleménye helyett a tényekre koncentráltunk.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) több mint háromezer iskola diákétkeztetési gyakorlatát vizsgálva megállapította, hogy sok helyen sem az étkezés körülményei, sem a feltálalt ételek mennyisége és minősége nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Észak-Magyarországon az iskolák nyolc százaléka jelezte, hogy a feltálalt étel fel sem ismerhető.

Mi erre a magyarázat? Sokan az anyagikra hivatkoznak. Az OÉTI felmérése szerint van olyan iskola, ahol 121 forintból, van, ahol 610 forintból hozzák ki egy tanuló napi ebédjét. A különbség abból fakad, hogy az óvodákat, iskolákat fenntartó önkormányzatok gyakorlatilag teljesen szabadon dönthetnek a gyermekétkeztetésre fordított normáról, és az esetleges megszorítások esetén ebből faraghatnak le először.

Azonban nem csak a pénzhiány okozza, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben megdöbbentő mértékben túladagolják a zsírt, a szénhidrátot és a sót, és hogy az elmúlt 30 évben 80 recept közül válogatnak a szakácsok. Hiszen ugyanabból az alapanyagból izgalmasabb és egészségesebb ételeket is el lehetne készíteni.

A reform azonban nem megy egyik napról a másikra. Ezt bizonyítja a brit Jamie Oliver példája. A sztárszakács hírnevét és kapcsolatait bevetve a hal és sült krumpli menüt friss zöldségekre és kevésbé zsíros húsokra cserélte. Meglepően reagált a nép: gyerekek és a szülők egy emberként tiltakoztak a tradicionálistól elérő egészséges ételek ellen. Majd főzőtanfolyamok és médiatámogatás segítségével lassan elfogadták az új módit, de következő évre így is 30 százalékkal csökkent a programban résztvevő menzára járók aránya.

A megoldás nem egyszerű, valószínűleg hazánkban sem fog működni egyik pillanatról a másikra az átállás. Azonban már nem csak a gyerekek elégedetlenek, a média is felkapta a problémát. A szakácsok álláspontja pedig, hogy nem csak az alapanyagokra fordított költségen, hanem főleg a recepten múlik, hogy mennyire tápláló az étel. A LIFE Magazin stábja is a kreatív új receptek mellett tört lándzsát.

Nézze meg riportunkat hogyan reformáljuk meg mi a közétkeztetést!