Vágólapra másolva!
Mentális akadályozottság, csontrendszer-deformáltság, központi idegrendszeri problémák. A magzati alkohol szindróma néhány tünete, melyet egy alkoholista anya ad át útravalóul újszülött gyerekének. És mivel kecsegtet még egy ilyen poggyász?http://videa.hu/flvplayer.swf?v=7eZ8FR5OZmwtejA7
Vágólapra másolva!

"A csecsemők felnőttes és gondterhelt tekintettel néznek ránk az első pillanattól." - nyilatkozta kameránknak szomorkásan dr. Zacher Gábor toxikológus. A picik nagyon komoly feladatot kaptak szüleiktől, hiszen le kell szokniuk az anyagról. Erre a felnőtteket is nagy megmérettetés elé állító feladatra 6 hetet kapnak, addig gyógyszerek segítségével enyhítik a tüneteket.

A világon minden évben több ezer újszülött születik az alkohol fogyasztás hatására kialakuló rendellenességgel, hazánkban ez a szám 300 körül mozog. Amikor az alkoholfüggő anyák terhesen sem hajlandóak lemondani az italról, bele sem gondolnak, hogy függőségüket babájuknak is tovább adják.

De mi történik ilyenkor a babák szervezetében?

Az alkohol átjut a placentán és bekerül a magzat szervezetébe, aki védtelen annak hatásaival szemben. A gyerekek ennek következtében szegényes motoros képességekkel rendelkeznek, problémáik lesznek a tanulásban, a szociális interakciókban, figyelemkoncentrációban, a problémamegoldásban, beszédben.
A kutatók a mai napig nem tudják megmondani, mennyi az az alkohol mennyiség, amit a magzat egészségének veszélyeztetése nélkül fogyaszthat a kismama. Ezért talán az a legegyszerűbb, ha állapotosan senki nem fogyaszt alkoholt.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, nézd a LIFE Magazint!