Magyarország kedvenc étele

Vágólapra másolva!
77 000 szavazatra volt szüksége Magyarország kedvenc ételének ahhoz, hogy maga mögé utasítson olyan közismert fogásokat, mint a lecsó vagy a marhapörkölt. De mi a titka a magyarok híres levesének az Újházi-tyúkúslevesnek, ami ráadásul eredetileg nem is tyúkból készül? http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hNXFK9xfHhSFNgCw
Vágólapra másolva!

Egy internetes szavazáson a szavazók legtöbbje az Újházi-tyúkhúsleves mellett tette le a voksát, amely a szakértők szerint egyáltalán nem meglepő, hiszen mi magyarok "leveses" nép vagyunk. Amíg a legtöbb országban a leves könnyű előételt jelent, addig hazánkban némelyik akár főfogásként is betudható. Manapság a legtöbben az Újházi-tyúkhúslevest részesítik előnyben, amelyet számos más fogás is követ, de eredeti formájában tartalmas, akár egytálételnek is megfelel. Az Újházi Ede nevével fémjelzett étel ugyanis kakasból főtt és többféle zöldség és tészta is volt benne.

A leves történetét ma is számos legenda övezi, de a leghitelesebb forrás Nagy Endre író, színigazgató, aki az alábbiakat jegyezte le. " Nem sajnálta a fáradtságot, költséget, elutazott a szülővárosába, Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniök, amíg belemálltak a levesbe és eggyé főttek a zöldségekkel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervezi, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt."

Ezt az írást hitelesíti Magyar Elek Inyesmester szakácskönyve is, amelynek első kiadványában 1932-ben hosszan ír az általa eredetileg hitt levesről, az ő receptje azonban abban különbözik az eredetitől ugyanis ebbe levesbe marhafartő és csont is került.

A klasszikus magyar ételek mellett a mai modern konyhaművészetben is lehetséges "magyaros" ételeket megalkotni. A LIFE magazin felkérésére Bereznay Tamás mesterszakács elkészítette a videón is látható fogást, amely a LIFE kacsa nevet kapta. Az íncsiklandó ételköltemény jövőre indul a Magyarország kedvenc ételét kereső szavazáson. A LIFE kacsa receptje az alábbiakban olvasható.

A LIFE kacsa receptje


Hozzávalók 4 főre: 4 db fél kacsamell (Kb. 35 dkg/db), 4 db körte, 8 cent körtepálinka, 4 dkg barnacukor, 1 mokkáskanál római kömény, 1 mokkáskanál őrölt koriander, 3 dkg vaj, tengeri só, olívaolaj

A burgonyás rétes hozzávalói: 4 db réteslap, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, egy evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors, friss kakukkfű

A kacsa bőrét átlósan bevagdossuk, majd bedörzsöljük fűszerekkel és sóval. 30 percet állni hagyjuk. Addig a körtét meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, ezután apró kockákra vágjuk. Közben egy serpenyőben vajon karamellizáljuk a barnacukrot, amihez hozzáadjuk majd a feldarabolt körtét. Erre öntjük majd a körtepálinkát, amiből fontos, hogy "kiégessük" az alkoholt. Ezalatt a kacsamell bőrös felét egy serpenyőben addig sütjük, amíg a zsír nagy része kisül belőle és szép barna nem lesz. Ha ez megvan, akkor 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 10-12 percre.

A burgonyás rétes elkészítése során összekeverjük a mézet, az olívaolajat és a citromlevet. Lereszeljük a krumplit, majd kevés olajon megpirítjuk. A pirítás során hozzáadjuk a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Ezalatt a réteslapot egy vizes konyharuhára kiterítjük és megkenjük az olaj, a citrom és a méz keverékével. Két réteslapot így megkenve egymásra helyezünk, ezekre jön majd a lereszelt és megpirított krumpli fele. Ha ezt egyenletesen eloszlattuk, akkor fel is tekerhetjük a réteslapot. A maradék 2 réteslappal ugyanez a teendő.

Jó étvágyat kíván Bereznay Tamás mesterszakács és a LIFE magazin csapata!