Fogy a magyar - népességcsökkenés felsőfokon

Vágólapra másolva!
Vészesen fogy a magyar lakosság, a legfrissebb kutatások szerint 2050-re már csak 9 millióan leszünk. A népességcsökkenés egyik fő oka a magas halálozási ráta, ami az európai országok átlagának kétszerese, a termékenységi rangsorban pedig a középmezőnyből az utolsók közé csúsztunk. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NN6uKJBO8PHTzeUk
Vágólapra másolva!

Árnyalva az egyébként sem fényes helyzetet, a WHO felmérése szerint hazánk az egyik legegészségtelenebb ország. Önpusztító, mozgásszegény életmódot élünk, sok alkoholt fogyasztunk, szeretünk dohányozni, és imádjuk a zsíros ételeket. Ennek köszönhetően évente mintegy 60 ezren halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben.


A pszicho-szociális tényezők is közrejátszanak, hogy dobogós helyet foglalunk el a népességcsökkenés európai statisztikájában. "A magas munkanélküliségi arány mellet az emberek feszültek, hajszoltak, nem mennek időben orvoshoz." - nyilatkozta a LifeNetwork stábjának dr. Zámolyi Károly kardiológus.


A gyermekvállalási kedvet jól tükrözi, hogy még a hetvenes években évi 140-150 ezer gyermek született, ma évi 90-95 ezer újszülött jön világra. Egy párra vetítve így csak 1,3 gyermek jut. A nők életében egyre nagyobb szerepet tölt be a tanulás és a karrier, ezért ritka, ha valaki 25 éves kora előtt vállal gyermeket, pedig biológiai szempontból a 20-24 lenne az ideális.


Ha többet szeretnél megtudni a témáról, nézd a LIFE Magazint!