Vágólapra másolva!
Egy speciális napvédő-krém kifejlesztésén dolgoznak ausztrálok. Terveik szerint az új készítmény száz százalékban megvédene minden bőrtípusú embert a leégéstől és a bőrdaganattól. Szükség is lenne rá, mivel a leggyakoribb tumorok listájában a nyolcadik helyen áll a melanóma.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő, hogy ausztrál kutatóknak jutott először eszébe az univerzális krém ötlete. A szigetország nemcsak a végeláthatatlan tengerpartjairól ismert, itt él a világon a legtöbb melanómás, vagyis rosszindulatú bőrdaganatos beteg. Az ózonréteg ugyanis a sarkok felett a legvékonyabb, emiatt ezeken a területen a legkárosabb a napsugárzás. Egyesek barnulnak, mások rákvörösre égnek a napon, tudósok most azt vizsgálják, hogy a különböző bőrtípusok miért reagálnak eltérően az erős sugárzásra? A melanóma 95 százalékban ugyanis a káros sugárzás miatt alakul ki. A szakértők ezért is ajánlják a hosszú ujjú ing és kalap viselését, mert a napsugarak ellen gyakorlatilag egyetlen naptej sem nyújt teljes védelmet.

Kevesen tudják, hogy a bőrráknál nem a daganat a veszélyforrás, hanem a belőle terjedő áttétek, amelyek rövid időn belül megtámadhatják a létfontosságú szerveket. Az elváltozás függőleges és sugárirányba is növekedhet. Utóbbi általában nem képez áttéteket a szervezetben, viszont a függőleges növekedés okozhat ilyet. Azt gondolnánk, hogy nőknél gyakrabban alakul ki a betegség, ám nemzetközi felmérések rámutattak, hogy a középkorúak mellett a fiatalabb korosztály is veszélyeztetett. Férfiaknál a törzsön, nőknél az alsó végtagokon jelenik meg a melanóma, általában a nap által ért bőrfelületen. Érdemes azonban figyelemmel kísérni az anyajegyek változását is, mivel az esetek harmadában belőlük fejlődik ki a bőrrák. Szokatlan bőrelváltozás vagy az anyajegyek módosulása esetén ajánlatos felkeresni a háziorvost és ellátogatni egy szűrővizsgálatra.


Ha többet szeretnél megtudni a témáról, nézd meg a LIFE magazin riportját!