Bizarr pedikűr a medencében

Vágólapra másolva!
A népszerű, de meglehetősen bizarr kozmetikai eljárás egyre népszerűbb a világ több országában. A habkő és az egyéb pedikűrözéshez kifejlesztett csodamódszerek elbújhatnak a bőrevő halak mellett. 
Vágólapra másolva!

A bőrevő halakat gyógyításra és szépségápolásra is használják. A törökországi Kangal-vidékről származó édesvízi doktorhal a garra rufa, magyarul piros szívogató sokféle bőrproblémára nyújt megoldást: pikkelysömört, ekcémát, gombás fertőzéseket és mitesszereket is gyógyít.

A bőrevő halak szakértelme manapság nem csak a törökök kiváltsága, halterápia néven már az egész világon elterjedt a gyógymód. A halak falatozás közben nemcsak a felesleges hámréteget rágcsálják le, hanem enzimet tartalmazó váladékot is fecskendeznek a bőrbe, amely elősegíteti a hámréteg gyógyulását.

A halterápia a következőképpen zajlik: a páciens beteg testrészeit, elsősorban a végtagokat bemerítik egy vízzel teli kádba, amelyben a halak úszkálnak. A pikkelysömör kezelésekor például 350 van egyszerre a kádban, kozmetikai kezeléshez elég 200. A halak a szó szoros értelmében nagytakarítást végeznek - lerágják a beteg felhámréteget a kézről, könyökről, lábról. Azok, akik a terápiát kipróbálták, úgy nyilatkoztak, hogy a módszer kíméletes és fájdalommentes, kezdetben legföljebb csiklandozáshoz hasonló érzést váltott ki bennük. "A hagyományos pedikűrnél általában szükség van dörzsölésre, amely fájdalmas. Itt azonban a kis halak megeszik az elhalt bőr. Ezért az eredmények is eltérőek. Ha reszeljük a bőrt, akkor irritáljuk a felső hámréteget, emiatt az gyorsabban fog visszanőni. A hal azonban sokkal természetesebben dolgozik, és így tovább marad szép a láb." nyilatkozta egy párizsi szépségszalon üzletvezetője.

A halterápiáért nem kell messze mennünk. Népszerűségét mutatja, hogy már szerepel egy-két magyar wellness szálloda repertoárjában, a masszázs és az infraszauna mellett.


Nézd meg munka közben a bőrevő halakat a LIFE magazin riportjában!