73 dekával született, de már köszöni jól van

Vágólapra másolva!
Ideális esetben az anya utolsó menstruációjától kezve a baba a 40. hétre születik meg. Erikkel nem így történt, a terhesség 25. hetében látta meg a napvilágot és a súly alig volt több egy nagyobb cipónál.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9cp3CI3NIoahaRxc  
Vágólapra másolva!

Erik a kórház koraszülött osztályán kapta a Superman becenevet, mikor távozott a kórházból. Ugyanis kevesebb, mint egy kilóval, 73 dekával született. Ma, másfél éves, és szinte ugyanolyan, mint bármelyik más vele egykorú gyerek. Azonban mikor megszületett, a szülei a legrosszabbra is fel voltak készülve, hiszen a terhesség 40. hete helyett a 25. héten jött világra, fejlettségét tekintve azonban a 23. hétben járt. Mint sok koraszülött, az első napok során ő is agyvérzést kapott, még pedig a legsúlyosabb 4-es fokozatút. Sülei elmondása szerint az volt a legrosszabb az egészben, hogy csak álltak az inkubátor előtt, de nem tehettek érte semmit.

Hogy el tudjuk képzelni, Erik akkora volt, hogy apukája tenyerében is elfért volna, de természetesen apukája nem vehette a kezébe, mert annyira esendő és törékeny volt. Szív és tüdőbetegségben szenvedett, és fejletlen volt az idegrendszere. Erik végül 100 napot volt inkubátorban és 2 hónapot a lélegeztető gépen, mivel a szervezete még nem volt felkészülve az önálló életre. Az utolsó időszakot a szülők által hizlaldának hívott osztályon töltötte, ahonnan két kilóval és már 41 cm-rel engedték haza.

Magyarországon egyébként a koraszületések az élve születések 8-10 százalékát adja. Európában nálunk jön világra a legtöbb gyerek idő előtt. Az orvostudomány mai állásának köszönhetően egy mai koraszülöttnek sokkal nagyobb esélye van az életben maradásra, mint 20 évvel ezelőtt. Manapság az ötszáz gramm és egy kiló közötti súlyú koraszülötteknek már a 75-80 százalékuk marad életben, és 15-20 százalékuk lesz sérült. Az egy kiló feletti babáknak ugyanakkor 90 százalék felett van a túlélése, és 10 százalék alatt van a sérültek száma.


Ha többet szeretnél megtudni a kis Erikről nézd meg a LIFE magazin mai adását a LifeNetwork csatornán!