Sürgősségi betegápolás

Vágólapra másolva!
Ha életveszélyes helyzetbe kerül valaki, a mentősök sietnek segítségére. De mi történik, ha a beteget újra kéne éleszteni? Meg kell várni egorvost? Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben 2008 óta folyik sürgősségi betegápoló képzés. Feladatuk, hogy még az orvos érkezése előtt elkezdjék az életmentést. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qFab9GISVgrdgwem 
Vágólapra másolva!

A sürgősségi betegápoló képzést körülbelül egy év alatt lehet teljesíteni, feltétele egy, már meglévő alap ápolói képesítés. De miért van szükség erre a képzésre? A hazai mentőellátásnak és a kritikus állapotú betegek ellátásának a szabályai sokat változtak az utóbbi években. Ráadásul egyre több korszerű sürgősségi osztály létesült országszerte. A sürgősségi betegápolóknak együtt kell tudniuk működni a társszakmák egészségügyi szakembereivel, és képesnek kell lenniük az életveszélyes állapotok felismerésére, és ellátására.

Hasonló képzésben részesülnek, mint az intenzív szakápolók, mivel kritikus állapotú betegeket kell ellátniuk. Emellett azonban speciális feladataik is vannak, mint például betegfelvétel, betegvizsgálat, betegosztályozás, valamint újraélesztési és toxikológiai ismeretek. A klinikai körülmények között nehezen gyakorolható készségeket speciális szimulációs körülmények között sajátítják el a képzésben részt vevők.

Fontos célja a képzésnek, hogy az ápolók kommunikációs készségeit fejlesszék, hogy a kritikus állapotú betegekkel, hozzátartozókkal és az egészségügyi személyzettel is megfelelően tudjanak kommunikálni. Fontos, hogy képesek legyenek a betegekkel lelki problémáikról, az emberi szenvedésről, a haldoklásról és a halálról is beszélgetni. A technikai fejlődésnek köszönhetően tehát a betegellátásban is haladni kell a korral. Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben tanuló sürgősségi betegápolók célja is ez, valamint hogy minél több ember életét tudják megmenteni.

Ha többet szeretnél megtudni a témáról, nézd meg a LIFE magazin riportját!