Így spóroltak nagyanyáink a tisztítószereken

Vágólapra másolva!
Hosszú éveken keresztül beváltak, mi mégsem részesítjük előnyben a nagyanyáink által használt házi tisztítószereket és háztartási praktikákat. Házi készítésű almaecet vasaláshoz és cukorgyanta szőrtelenítéshez, tényleg működnek? http://videa.hu/flvplayer.swf?v=B3wM4AYji7tFccS2
Vágólapra másolva!

Nagymamáink korában még nem volt automata mosógép, folyékony vízkőoldó és más készen kapható tisztítószer. Így igyekeztek mindent saját maguk előállítani. Napjainkban azonban a kényelem az úr, hiszen a boltok polcán minden olyan termék megkapható, ami a házasszonyok munkáját segíti. A legtöbben csak akkor térnek vissza a régi, jól bevált praktikákhoz, a drágább termékek helyett pénztárcabarát megoldásra van szükség.

Az ár mellett ezeknek a termékeknek a legnagyobb előnyük, hogy nem károsítják a környezetet szemben a szintetikus tisztítószerekkel. Jöjjön néhány jól bevált tipp, amelyre nagyanyáink is esküdtek. Kezdjük mindjárt az ecettel, amit számtalan módon felhasználhatunk a háztartásban. A legelterjedtebb házilag is elkészíthető, az almaecet. Az alma héját vastagon levágjuk és egy befőttesüvegbe rakjuk. Egy evőkanál mézet adunk hozzá és az üveget félig felengedjük vízzel. Ezt három hétig állni hagyjuk, majd különböző gyógynövényekkel ízesíthetjük.

Az almaecetet használhatjuk vasalóba, a vasalás megkönnyítéséhez és a ruha keményítéséhez is. Ezen felül az ecetnek vízkőoldó hatása is van, így a konyhában, erős, maró szerek helyett is alkalmazhatjuk. De a mosógépbe és mosogatógépbe is önthetjük kihasználva vízkőoldó tulajdonságát.

Aki pedig a kozmetikai kezelések árából szeretne lefaragni az szőrteleníthet házi készítésű cukorgyantával is. Ennek az elkészítéséhez szükségünk lesz fél kilogramm cukorra, amihez egy citrom levét adjuk és 20 percig főzzük, amíg sötét szirupot kapunk. Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan használd a házi cukorgyantát nézd meg a LIFE magazint riportját.