Amikor az apa megy GYES-re

Vágólapra másolva!
Az anyuka fürdet, etet, pelenkázik, ebédet főz, sokak szerint ez így is van rendjén. De mi a helyzet azokkal a családokkal, ahol az apa megy GYES-re?
Vágólapra másolva!

Az apa dolgozik, az anyuka pedig otthon gondoskodik a piciről és persze vezeti a háztartást, annak minden apró-cseprő gondjával. Általában ez a megszokott kép, ha baba születik egy családba. Egyre több szülő azonban nem ezt a feladatmegosztást választja. Sokszor a kényszer alakítja úgy, hogy az anyának kell visszamennie dolgozni, és ilyenkor az apára marad a gyermekfelügyelet. Az apa vigyáz a kicsire, esetleg bevásárol, főz és talán még a takarításba is besegít párjának.


Nálunk ez még nem igazán elfogadott. Ennek több oka van. Egyrészt a társadalmi beidegződéseink, melyekben a férfi a családfenntartó. Másrészt az anyagiak. Egy női fizetés itthon általában jelentősen elmarad egy férfiétől. Ráadásul a legtöbb férfi kifejezetten hiúsági kérdést csinál ebből. Túlzottan nőiesnek érzik ezt a fajta szerepkört. Úgy gondolják, hogy az erősebbik nem képviselőinek a család eltartása, a megfelelő egzisztencia biztosítása a feladata. Ezenfelül pedig tartanak a környezetük negatív véleményétől is. Nem szeretnék, ha azt gondolnák róluk, hogy egy nő tartja el őket. Így döntő többségben inkább a nők maradnak otthon a kicsivel.


Környező európai országokban más a helyzet. Gyakran az állam kifejezetten támogatja azt, ha az apa marad otthon a gyermekkel. Németországban például csak akkor kapható támogatás, ha bizonyos időt az apa is otthon tölt. Ez pedig az anyáknak is kedvez. Egyrészt kevésbé esnek ki a munkából, másrészt lelkileg is könnyebben visszarázódnak a dolgos hétköznapokba.


Ha pedig a szülők munkája nem olyan szokványos, akkor a feladatok megosztása nem csak lehetőség, de kényszer is. Ezt saját bőrén tapasztalja Tóth Szabi, a Sugarloaf együttes tagja és párja is. Napközben az énekes vigyáz az alig kétéves Olivérre, délután pedig kedvese váltja őt. Szabi szerint az nagyon fontos, hogy fiúkban normális családkép alakuljon ki. Ezért igyekeznek minél több időt hármasban is eltölteni. A női férfi szerepek pedig náluk, elmondása szerint nem csak hogy nem cserélődtek fel, de nem is nagyon voltak.


Vagyis legyen az ember zenész, vagy végezzen sokkal hétköznapibb munkát, egy kisgyerek érkezése nagy előkészületeket és ügyes munkamegosztást igényel mindkét szülő részéről. Ám elnézve Szabit és fiát Olivért, ez a munka nagyon sok örömet ígér.