Salétromsav és krétapor az otthoni fogfehérítők tárházában

Vágólapra másolva!
Az évek múlásával és az elfogyasztott kávémennyiség növekedésével búcsút inthetünk egykor fehér fogaiknak. Különböző fogászati csodaszerekkel ugyan látványos eredményeket érhetünk el, de pénztárcánk is igencsak apad közben. Jöjjenek hát a házi praktikák: tippek és trükkök otthoni fogfehérítésre.
Vágólapra másolva!

"Praxisom egyik leghorrorisztikusabb története egy fogfehérítéshez kapcsolódik. Egy fiatal lány otthoni körülmények között próbálta meg kifehéríteni a fogát, és ecsetelés helyett öblögetésre használta a hidrogén-peroxidot. Reggelre ugyan kifehéredtek a fogai, de az ínyét annyira megrongálta a merész és felelőtlen vállalkozás, hogy a fogai fele kiesett" - mesélte lapunknak dr. Fuchs Péter fogorvos. "A fogakat ugyan vissza lehetett építeni, de amíg egy fogorvosi fehérítés körülbelül 80 000 forintba kerül, addig a helyrehozó beavatkozás a páciensnek két millió forintjába került" - tette hozzá a szakorvos.

Hidrogén-peroxid: fehérre marja a fogakat

A festett szőkék leginkább a fodrászatokból ismerik a hidrogén-peroxidot, amelyet az eredeti hajszín kivilágosítására (leszívására) használnak, de az erős maró hatású szer az esztétikai fogászatban sem ismeretlen, a fogak színét éppúgy világosítja, mint a hajét. Azzal azonban számolni kell, hogy csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, aki saját maga kísérletezik vele, könnyen pórul járhat, és hálás lehet, ha "csak" a fogait veszti el, a hidrogén-peroxid ugyanis vakságot is okozhat.

Fogfehérítő fogkrémek

A fogkrémipar elsősorban a dohányosokat célozza meg a különböző fehérítő fogkrémekkel. A speciálisan nekik készült termékek a címkék alapján csodát ígérnek, de vajon miért éri meg a gyáraknak 800-1000 forintért árulni a krémeket, ha a fogorvosnál a fehérítésnél ennek akár ezerszeresét is elkérik? A válasz a hatásban keresendő.

"A fogfehérítő fogkrémek elsősorban a hozzájuk kevert csillámpala vagy krétapor miatt hatásosak, de a fehér fog csak néhány percig tart, ugyanis ezek az adalékok egy vékony réteget képeznek a fogsoron, így az első korty folyadék után már senki ne keresse a csillogó, fehér eredményt" - magyarázza a fogorvos.

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a szakorvosok által végzett fehérítés is csak az első csésze kávéig igazán látványos, utána ismét kezdődhet a spórolás a meglehetősen drága beavatkozásra.

Megoldások a konyhából

Csakúgy, mint számos más egészségügyi problémára, a fogfehérítésre is találunk megoldást a konyhában. A por állagú szóda, átmenetileg ugyan, de jól fehéríti a fogakat, bár az eredmény korántsem annyira látványos, mint a drágább módszer esetében, cserébe viszont nem kell attól tartani, hogy kárt tehetünk a fogainkban.

A szódát, a szódabikarbónát vagy a sütőport szórjuk vékony rétegben a fogkefénkre, és ezzel dörzsöljük át a fogunkat, a finom por óvatosan lekoptatja az elszíneződéseket anélkül, hogy felsértené a fogzománcot. Túlzásba azonban ezt sem szabad vinni, heti egy-két alkalom bőven elég belőle.

Tekintsd meg a LIFE magazin fogfehérítésről szóló hétfői riportját!

Citrom és eper

Bár nincs szezonja, de a friss eper is tisztítja a fogakat. A kissé kesernyés ízű gyümölcs a benne található almasavnak köszönhetően lemarja fogaink mikroszkopikusan vékony, legfelső rétegét, ezzel világosítva fogunk természetes színét. Arra azonban mindig érdemes figyelni, hogy túl hosszan ne súroljuk eperrel a fogakat, és az sem árt, ha a savas eper mellé egy kevés szódát is keverünk.

A citrom nemcsak jó vitaminforrás, a leve a fogakat is fehéríti, persze alapfeltétel, hogy kibírjuk a citromlé maró hatását. A szakemberek azonban mégsem ajánlják ezt a módszert. "Citromos öblögetéssel ugyan látványos eredmény lehet elérni, de legalább annyi kárt okozhatunk vele, mint hasznot. A citromsav erős szer, pont ezért fokozódik a nyáltermelés, amikor meglátunk egy citromot, a szervezetünk ugyanis így próbálja megvédeni a fogainkat az erős maró hatástól. A citrom ugyan lemarja a fogaink felső, elszíneződött rétegét, de ha túl gyakran alkalmazzuk, akkor károsodhat a fogzománc" - érvelt a citromos fehérítés ellen Fuchs doktor.