Drasztikusan csökken a férfiak nemzőképessége

Vágólapra másolva!
Az elmúlt húsz évben 50 százalékkal csökkent a férfiak spermaszáma, világszerte egyre gyakoribbak a meddőségi problémák, a hererák előfordulása a duplájára nőtt - ezen a téren is listavezetők a magyar férfiak, itthon a leggyakoribb e daganatforma előfordulása. A romló statisztikákra válaszul az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan mérsékli a termékenységi határértéket, vagyis azokat a mutatókat, melynek megfelelve nemzőképesnek ítélnek valakit. Napjainkban már harmadával is beérik annak, amit néhány évtizede megállapítottak.
Vágólapra másolva!

Elképesztően alacsony a fiatal férfiak és fiúk termékenysége: édesapjukhoz képest mindössze feleannyi hímivarsejttel rendelkeznek, és azok jelentős százaléka is abnormális működésű. Létezik olyan álláspont is, mely szerint ez a test válasza a Föld túlnépesedésére - érzékeljük, hogy felszaporodott a populáció, és kevésbé akarunk gyereket. Megint más nézőpont szerint nem ezért akarunk kevesebb gyereket, egyszerűen a kultúra és közeg ilyen éppen.

A termékenységkutatók nagy része természetesen sokkal inkább az egészségtelen életvitelt és a környezeti ártalmakat teszi felelőssé: úgy vélik, a csökkenésért elsősorban a műanyagok keménységéért felelős biszfenol A és az ipari termelésben a termékek formázhatóságát elősegítő, valamint a kozmetikumok illatát, illetve a számítógépek tűzállóságát biztosító ftalátok okolhatók.


Már a WHO is lejjebb vitte a termékenységi határértékeket

A romló statisztikákat látva az Egészségügyi Világszervezet az elmúlt évtizedekben többször is változtatta a termékenység definícióját: a korábbi milliliterenként 60 milliós spermaszámról először 40, majd 20 millió/ml-re módosította a határértéket. A világszervezet jelenlegi álláspontja szerint már az is elegendő, ha a hímivarsejtek 50 százaléka megfelelő mozgékonyságú, és csupán 30 százalékuk egészséges.

Ezek a termékenységi mutatók azonban a spermabankok számára például már nem elfogadhatók, ilyen határértékek mellett ugyanis rosszabb eredményeket érnének el, mint amilyeneket a pácienseknek eddig garantáltak.

A New York állambeli Rochester Egyetem meddőségi klinikáján 10 évvel ezelőtt 10 egyetemista donorból 7 bizonyult megfelelőnek, ma már csupán 3-4. A férfiak spermaszámának csökkenése a hazai spermabankokat is érzékenyen érinti - válaszolta kérdésünkre Bayi Balázs, a Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Kft. Laboratóriumvezető biológusa. A náluk önként jelentkező mintaadók közül is csak viszonylag kevesen felelnek meg a követelményeknek. Ugyanis a felajánlott spermának a WHO által meghatározottnál jobb mutatókkal kell rendelkeznie. A spermabank számára elfogadható mennyisége legalább 1,5 ml, a hímivarsejt koncentráció meghaladja a 100 millió/ml-t, a mozgékony hímivarsejtek arányának pedig többnek kell lennie 70 százaléknál.

Vegyi anyagok már az anyaméhben

Ha a spermaszámcsökkenésért valóban a kemikáliák tehetők elsődlegesen felelőssé, a probléma már az anyaméhben elkezdődik. A herék által termelt tesztoszteron kulcsszerepet játszik a férfiak nemi érésében, az említett vegyi anyagok pedig épp ennek a hormonnak a működésébe avatkoznak bele. A legveszélyeztetettebbek az embriók és a magzatok, leginkább a terhesség első harmadában. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy a méhlepény kiszűri a mérgek nagy részét, ma már tudjuk, hogy ez nem így van: aminek az anya ki van téve, annak leggyakrabban a magzat is.

A férfi-nemiszerv a terhesség 7. hetében kezd fejlődni: megfelelő mennyiségű tesztoszteron jelenlétében férfi, annak hiányában pedig női nemi szervek alakulnak ki. Alacsony hormonszint esetén a fejlődés zavart szenved, a statisztikák szerint pedig egyre több fiús terhesség végződik vetéléssel.

A kőolajtól a műanyagokig

A szakértők szerint a nemzőképesség terén ártalmas vegyi anyagok közül a legveszélyesebbek a ftalátok. A vegyületet 1891-ben fedezték fel, és az 1940-es években ösztrogénszerű hatásai miatt hormonzavarokban gyógyszerként használták.


Napjainkban a ftalátok a csomagolóanyagokon át a játékokig sok mindenben megtalálhatók. A kozmetikumok zömében is jelen vannak, mivel a bőrhöz tapadva megkötik az illatanyagokat. Felhasználják a PVC-gyártás során, bekerül többek között az infúziós szerelékekbe és a katéterekbe is.

A PVC-ben megtalálható dietil-hexiftalát kioldódik a műanyagból, és bár a napi átlagosan bejutó 30 µg ártalmatlan, de az nyomon követhetetlen, hogy a mindennapok során milyen mennyiségű ftaláttal kerülünk kapcsolatba.

A vegyipar válasza

A vegyipar persze nem adja könnyen a becsületét. A ftalátokhoz hasonlóan a biszfenol A-t is világszerte számos szigorú vizsgálatnak vetették alá, de 50 év elteltével sem találtak bizonyítékot arra, hogy ezek az anyagok bárkinek is ártottak volna.

Ehhez képest például a biszfenol A-t tartalmazó cumisüvegeket a kanadai egészségügyi hivatal betiltotta, és a gyártók zöme ma már biszfenol A-mentesként reklámozza csecsemők számára készült termékeit. Itt is pontosan az a helyzet, mint a legtöbb frissen felfedezett és alkalmazni kezdett vegyületnél: igazán biztosak csak akkor lehetünk hatásaikkal kapcsolatban, ha már több, az anyagot használó generáció életét végigkövettük.

A krokodilok is megadták magukat

Dr. Louis Guillette állatbiológus évek óta kutatja a floridai Apopka-tavakban élő alligátorok nemi fejlődését és azt tapasztalta, hogy a tó vizében található rovarirtók, tápoldatok és műtrágyák hatására az alligátorok nemi szerve harmadára csökkent és termékenységi rátájuk is drasztikusan visszaesett. Az alligátorok elnőiesedésének oka a túl alacsony tesztoszteronszint, véli a kutató. A krokodilok a jurában jelentek meg a Föld színén, azóta minden evolúciós támadást átvészeltek, de úgy tűnik, a vegyszerekhez még az ő szervezetük is képtelen alkalmazkodni.

Rövid távon magunk is tehetünk a nemzőképesség fokozásáért

A spermaszám növelésére vagy inkább az ártó behatások csökkentéséért magunk is sokat tehetünk pusztán azzal, hogy egy kicsit odafigyelünk magunkra. A betegség megszüntethetők gyógykezeléssel, a többi esetben pedig életmódváltással. Fokozott antioxidáns- és aminosavbevitellel a helyzet 2-4 hónap alatt jelentősen javulhat. Ebben az időszakban átmenetileg tanácsos csökkenteni az ejakulációk gyakoriságát is. Ugyanakkor ha magas lázon estünk át, napokat töltöttünk meleg vízű gyógyfürdőben, netán a hatvanfokos sivatagban gyalogoltunk hétszámra, ne csodálkozzunk, ha csökken a nemzőképesség. Ugyanígy, ha hosszú távú gyulladás lépett fel a szervezetünkben, ha szteroidhormonokat szedünk, kimerítettük a testünket, hosszasan dorbézoltunk stb., ne csodálkozzunk.

Ne feledjük azt sem, hogy a mililiterenkénti spermiumszám még nem minden (bár egy bizonyos érték alatt bizonyosan nemzőképtelenséget jelent), maga az egy ejakulációra eső ondómennyiség is nagyon fontos. Ezt pedig olyasmikkel növelhetjük, amik a szexuális életnek amúgy is csak jót tesznek, hosszas csókolózással, izgatással-simogatással, az előjáték elnyújtásával. Ugyanígy (nem kell teljesítménysportot csinálni belőle, ezt semmiképp sem javasolnánk) növeli az ejakulátum mennyiségét a hosszú szexuális együttlét is. Figyelem, hosszan úgy is lehet csinálni, hogy hagyunk magunknak és egymásnak kis időket az energiagyűjtésre - lassítunk, abbahagyjuk a mozgást, csak kedveskedünk egymásnak.