Praktikus drogok

Vágólapra másolva!
A bódulni vágyók kelléktára kifogyhatatlan. Itt a szipuzás "modern" változata az öngyújtógáz inhalálása.  Az emberi találékonyságnak tehát nincs határa, ahogy a felelőtlenségnek sem. Ezt egy újabb tragédia is bizonyítja. Kómában fekszik az a 15 éves kiskunmajsai fiú, aki öngyújtógázt szívott néhány hete, ez pedig súlyos szívritmuszavart okozott nála. Évente 4 gyerek hal meg az új őrület miatt Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A bódulni vágyók, de legfőképpen a fiatalok kíváncsisága kielégíthetetlen: szinte nem létezik olyan hallucinogén hatást kiváltó anyag, melyet ne próbálnának ki. Szódáspatron, hígító és még sorolhatnánk. A szakemberek szerint egyre fiatalabb korban nyúlnak kábítószerekhez a gyerekek, sokan már 11-12 éves kortól rendszeresen használnak kábító hatású szereket, és ezek a fiatalok nincsenek tisztában a drogok egészségügyi kockázatáal.


A legújabb kedvenc a flakonban kapható öngyújtógáz. A palackban található sűrített bután rövid bódulatát erős roncsolás követi a szervezetben. Hosszabb belégzése pedig akár halálhoz is vezethet. A szer okozta néhány perci kábulat megegyezik a nylon zacskós ragasztó vagy festék szipuzással. Ha mértékkel fogyasztják egészségügyi kockázata hosszú távon csekélyebb ugyan mint a ragasztóé, azonban mivel a bután gáz nehezebb a levegőnél, így könnyen megülhet a veszélyes gáz a tüdőben, ami pedig fulladáshoz vezethet.


A "legális"drogok terjedésének egyik oka talán a törvényi szabályozás. Ezek ugyanis hétköznapi szerek, melyek használatát lehetetlen szabályozni, így szankcióval nem sújthatók. Hatásuk azonban sokkal károsabb lehet, mint például egy füves cigié. A szakemberek szerint elsősorban a fiatalok körében kedvelt az öngyújtós módszer, mivel a bódító gáz pár száz forintért bárhol beszerezhető, így az általában szerényebb anyagi kapacitással rendelkező fiatalok is könnyen hozzá tudnak férni a vágyott kábulathoz.


Az öngyújtógáz egyrészt hallucinációt, érzékcsalódást okoz, másrészt önfeledt boldogságérzetet. Ezután jön a mozgáskoordinációs zavar, hányinger, görcsök. A szervezetben azonban visszafordíthatatlan károkat is okozhat: szívritmuszavar vagy akár szívmegállás lehet az ára pár perc önfeledt boldogságnak.