Keressük az ország szuperdadáját!

Vágólapra másolva!
Minden szülő követ el hibákat a gyermeknevelésben, és nagyjából ugyanazokat. A szülők legnagyobb problémája, hogy elfogultak a gyermekeikkel szemben. Az érzelmi érintettség felülírja a racionalitást, vagyis nem vagyunk képesek csemetéink hibáit kellő távolságból kezelni. Amit egy külső szemlélő jól lát, azt egy elfogult anya nem vesz észre. Minden szülőnek a legszebb és legokosabb a saját gyermeke. Ezzel addig nincs is baj, amíg ez a gondolkodás a nevelés rovására nem megy.
Vágólapra másolva!

A gyerek néha nem érti, miért kap leszidást azért, amit máskor büntetlenül megtehetett. A következetesség betartása sokszor nem könnyű, de elengedhetetlen, mert gyermekkorban kell megtanulni a jó és a rossz közötti különbséget, illetve azt, hogy a tettek következményekkel járnak. Fontos, hogy tudja, miért kapja a büntetést, és hogy belássa, ha nem neki volt igaza, mert nem csak szeretni, de nevelni is kell a gyermeket. Egy profi dada szerint rossz gyerek nincs, csak tudni kell kezelni őket.


Gyermekünk is ugyanúgy megértésre vágyik, mint mi, arra, hogy szeressük és egyenrangú félként kezeljük. Ezért néha megkérdezhetjük véleményüket, és ha már megkérdeztük, figyeljünk is rájuk. Természetesen a szabályokat mi alkotjuk, és a betartásukat is mi felügyeljük, kellő szigorral. Ha pedig egy szabály megszületik, akkor maradjon is az, ne a szituáció és hangulat határozza meg, mi az, ami megengedett és mi nem.


A napirend betartása elengedhetetlen egy gyermek számára. Fontos, hogy már gyermekkorban elfogadja, hogy az élet szabályok betartásával jár, és hogy megszokja az élet ritmusát. Ne ő döntse el, mikor kel és fekszik, mert ez különösen az iskoláséveket fogja megnehezíteni.


Csak néhány gondolat, ami egy dada számára alapvető. Mi most az ország szuperdadáját keressük, ha valaki úgy érzi tehát, hogy az ország legjobb dadája minden kétséget kizáróan ő, keressen meg minket!