A kövér embereknek kevés a spermája

Vágólapra másolva!
Napjainkban az elhízás kóros méreteket ölt világszerte. Hazánkban a lakosság 60 százaléka küzd súlyproblémákkal. A túlsúly pedig nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi következményei is jelentősek: befolyással van mind a nők, mind a férfiak reprodukciós teljesítményére is.
Vágólapra másolva!

Felmérések szerint a 20-30 év közötti túlsúlyos férfiak spermaszáma alacsonyabb, mint vékonyabb társaiké. A vizsgálat vezetői azonban abban nem biztosak, hogy ez a különbség valóban akkora, hogy az befolyásolja az utódnemzési képességet. És az sem tisztázott, hogyan függ össze a testsúly és a sperma minősége, mennyisége. Egyvalami azonban bizonyos, a férfiak termékenyítő képessége az utóbbi évtizedekben döbbenetesen romlik. A normálisnak tekintett hímivarsejt-koncentráció alsó határa a '70-es években még 120 millió volt milliliterenként, napjainkban már csak 20 millió per milliliter ez az érték.


Hogy ennek mi lehet az oka? A válasz a megváltozott életmódban keresendő. a 21. század embere egyre többet ül, szegényesen táplálkozik és keveset mozog szabadidejében. Testünknek pedig nem volt ideje alkalmazkodni ehhez az életvitelváltáshoz.


A férfi meddőség oka elsősorban az, hogy a herében nem termelődik elég egészséges spermium, mely elég mozgékony lenne ahhoz, hogy megtermékenyítse a petesejtet. Ennek hátterében állhat betegség, lelki probléma, szervi gond. A spermium nagyon érzékeny a hőre, ezért ereszkedik le kisgyermekkorban a herezacskóba, mert ott az alacsonyabb hőmérséklet ideális a működéshez.


A férfiaknak tehát ezen a testrészükre fokozott figyelmet kell fordítaniuk. Ha valaki túl melegen öltözik, vagy csak nagyon szoros fehérneműt hord, a heréi könnyen az optimális hőmérséklet felé emelkedhetnek. A legkárosabb azonban az ülőmunka a férfi potenciálra. Ezért fontos, hogy a férfiak rendszeresen mozogjanak, munka közben is álljanak fel néha, sétálgassanak. Aki pedig rendszeresen mozog vékonyabb, így magasabb a spermaszáma és sikeresebb az utódnemzésben, ahogy a női szívek meghódításában is.