Virágzó üzletág a béranyaság Indiában

Vágólapra másolva!
Egyre több külföldi meddő pár keresi fel az anandi klinikát, hogy gyermekük lehessen. A béranyák nagyjából 15 évnyi keresetüket kapják egy babáért. Indiában a törtvény nem tiltja a béranyaságot, rendezetlen kérdések viszont akadnak.
Vágólapra másolva!

A béranyák a méhüket adják kölcsön. Vagy az ő petesejtjüket termékenyítik meg a megrendelő férfi tagjának hímivarsejtjeivel, vagy a már megtermékenyített embriót ültetik be. Mindkét féllel szerződést kötnek. A béranya lemond a gyerekről, amiért pénzt kap. A megrendelő pedig megveszi a gyereket. A világ minden tájáról érkeznek az anandi klinikára olyan párok, akiknek nem lehet gyermekük. Még Amerikából is jönnek, pedig ott 12 államban engedélyezett a bérszülés.


A klinika vezetője, Nayana Patel szerint mindenki jól jár a bérszüléssel. "A módszer jól bevált Indiában, rengeteg előnye van. A béranyák anyagi támogatást kapnak a megrendelő családtól. A pénzt a családjuk fennmaradására fordítják, nem arra hogy luxus körülmények között éljenek. Egyikük sem iszik alkohol, vagy fogyaszt drogokat. Biztonságos, mert szerződést kötünk velük, a gyerekről a béranya teljesen lemond, jogilag semmi köze hozzá. Ráadásul a nyugati országokkal szemben itt felbérelni egy anyát sokkal olcsóbb" - mondja a klinikavezető.


Másfélmillió forintot kap az anya egy babáért


Egy babáért átszámítva körülbelül 5 millió forintot fizetnek Indiában. A béranya ebből csaknem másfél millió forintot kap, ami ottani viszonyok közepette óriási pénznek számít - a napi átlagkereset ugyanis 400 forint körül van. Ez a másfélmilliós összeg tehát egy átlagember 15 évi fizetésének felel meg.


Bár a törvény nem tiltja Indiában a béranyaságot, sok asszony még a családja előtt is titkolja. A legtöbben a várandósság alatt végig az intézetben laknak, ahol folyamatosan gondozzák is őket. Csak olyan asszonyok lehetnek béranyák, akik fiatalok, teljesen egészségesek, házasok, és van saját gyermekük. A béranyaság ugyanolyan kockázatokkal jár mind bármelyik másik terhesség, továbbá erkölcsi és szabályozási kérdéseket is felvet.


"Mi lesz például a gyerek állampolgársága? Adott esetben akár három anyja is lehet a gyereknek. És ki foglalkozik a béranyákkal? Ők az egészségüket is kockára teszik. Továbbá akadhatnak gondok a kifizetéssel kapcsolatban is"- sorolja a rendezetlen kérdéseket a Reuters videójában egy jogi aktivista.


A közelünkben Romániában engedélyezett a béranyaság


A világon Indián kívül Romániában, Angliában, és az Egyesült Államok 12 államában engedélyezik a béranyaságot. Magyarországon tiltja a törvény.