Sziget: Biztonságban a fesztiválozók

Vágólapra másolva!
Az idei Love Parade fesztiválról leginkább a 21 ember életét követelő tragédia jut az eszünkbe. A baleset a fesztivál mellett, egy szűk aluljáróban történt, ahol a befelé illetve kifelé igyekvő emberek között pánik tört ki, és a csapdába esett emberek szabályosan agyonnyomták egymást.
Vágólapra másolva!

A pánikkutatás szakemberei szerint, ha egy ekkora tömeg kontrollt veszít, az emberek tüdejére akár 10 kilogrammnak megfelelő nyomás is nehezedhet, és hamar elérkezhet az a pillanat, amikor a csődület erejét már egy acélkorlát sem állítja meg. A tragédia szemléletváltást hozott a fesztiválszervezők életében, előtérbe helyezve egy fiatal tudományág, a pánikkutatás jelentőségét.


Európa egyik legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a Sziget fesztivál miden évben ugyanazon a helyen kerül megrendezésre, így a szervezők szerint a Szigeten nincs szükség különleges biztonsági intézkedésekre. A biztonságért felelős szakemberek már jól ismerik ezt a terepet, tudják, hogyan kell kezelni itt a tömeget. A szervezők tanulmányozták a duisburgi tragédiát, kipróbálták, hogy egy hasonló helyzetben miként állná meg a helyét a Sziget biztonsági protokollja.



Minden rendezvénynek van egy katasztrófa-, egy döntési- és egy utasítási terve, a helyszínek rendezői ezeket figyelembe véve dolgoznak a helyi hatóságokkal együtt, a Sziget esetében a III. kerületi rendőrséggel, az önkormányzattal, tűzoltósággal, a BRFK-val, az In-kal biztonsági szolgálattal. A Sziget szervezői szerint a németországi balesetet hibák sorozata okozta, mely a jelenlegi biztonsági szabályok betartásával nálunk nem fordulhat elő.


A rendőrség térfigyelő kamerákkal is nyomon követi a tömeg mozgását, hogy időben elkerülhessék az esetleges tumultusokat. A biztonság nagyon fontos, az egyik jelentős kockázatot az egyre szeszélyesebb időjárás jelenti, mely a 2006 augusztusi tragikus tűzijáték óta kiemelt figyelmet kap, minden szabadtéri rendezvényen. A Szigeten külön meterológiai csapat figyeli folyamatosan az időjárás alakulását.


Egyáltalán nem elhanyagolható kockázati tényezőként említhető, hogy a közönség nagy része módosult tudatállapotban szórakozik, mely sokszor nem könnyíti meg a biztonságukért fáradozók életét. A szakemberek szerint azonban teljes biztonságban vagyunk a szigeten, azonban csak vigyázva az illegális tudatmódosító szerekkel, mert a rend éber őrei a Sziget fesztivál ideje alatt sem pihennek!