Nem ússza meg büntetés nélkül a HIV vírust terjesztő sztár

Vágólapra másolva!
Két év felfüggesztett börtönt kapott Nadja Benaissa. A No Angels tagját azért ítélte el a bíróság, mert a nő tudta, hogy HIV-pozitív, mégis több férfival is védekezés nélkül folytatott szexuális kapcsolatot  2000 és 2004 között. Egy volt barátját meg is fertőzte. A német lányzenekar tagja 10 év börtönt is kaphatott volna, végül azonban 2 év felfüggesztettel és 300 nap kötelező közmunkával megúszta felelőtlenségét.
Vágólapra másolva!

Nadja beismerte, hogy szexuális együttlétei során valóban nem védekezett, és a karrierje miatt nem árulta el senkinek, hogy HIV-pozitív. Azt viszont tagadta, hogy szándékosan fertőzött volna meg bárkit is. Betegségét ugyan már 1999-ben diagnosztizálták, de az orvosok azt mondták neki, hogy minimális az esélye annak, hogy továbbadja a kórt - legalábbis ezzel védekezett a bíróságon. Nadja nagyon megbánta tettét és a tárgyalás után gyávának nevezte magát, amiért nem merte vállalni a nyilvánosság előtt betegségét.


A HIV annak a vírusnak a neve, mely az AIDS betegséget hordozza. A HIV pozitív emberek ugyan már elkapták a betegséget, de a tünetek még nem jelentkeznek rajtuk. Ez a tünetmentes állapot akár évekig is eltarthat úgy, hogy az illető nem is tudja, hogy halálos vírust hordoz szervezetében, és másokat is könnyen megfertőzhet.


Becslések szerint ma a világon 33,4 millió HIV-fertőzött ember él, s az elmúlt 30 évben 25 millió fertőzött halt meg. A világ leginkább HIV sújtotta része Afrikának a Szaharától délre eső területe. Itt él a világ HIV fertőzöttjeinek 67 százaléka, mintegy 22 millió beteg. Évente 2,7 millió új beteget regisztrálnak világszerte. A kór jelenleg leggyorsabban Európában és Közép-Ázsiában terjed, ezeken a területeken mintegy 1,2 millió beteg él. Oroszország egyes területein 2006 óta 700 százalékkal nőtt a betegek száma. A kór elsősorban az utcagyerekek és prostituáltak között terjed ilyen ütemben. A betegek 80 százaléka 30 év alatti.


Hazánkban is egyre nő a fertőzöttek száma, melynek elsődleges okai a felelőtlen szexuális élet és a vénás kábítószerek használata. Ma Magyarországon körülbelül 1800 regisztrált HIV beteget tartanak számon. De ne tévesszen meg senkit ez a szám, sokan még nem tudják, hogy betegek, vagy soha nem jutnak el az orvoshoz.


A kutatók szerint ez elsősorban a szegények betegsége, emellett a legveszélyeztetettebbek a homoszexuális férfiak. A HIV fertőzés után kialakuló AIDS betegségnek nincs igazán hatásos gyógymódja, ezért a szakemberek a megelőzésre hívják fel a figyelmet. Korai diagnosztizálás esetén a várható élettartam jelentősen meghosszabbítható.