Nassolni is lehet egészségesen

Vágólapra másolva!
Étvágygerjesztő finomságok, édes bűnözés, kalóriahegyek - a legtöbb embernek ez jut eszébe a nassolásról. Pedig élvezettel nassolni büntetlenül is lehetne. Csak valahogy a magyar konyha remekeit nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül falatozni.
Vágólapra másolva!

Az ötezer éves kínai konyha teljesen más alapanyagokkal dolgozik, mint a hazai. Náluk az ételeknek nemcsak élvezeti szerepük van: minden hozzávaló egyenértékű, és megvan az oka minden egyes hozzávaló fogyasztásának.


A kínai filozófia tehát a gasztronómiába is beköltözött: a jin és a jang, az egyensúly jelenti a mindenkori mértéket. Nincsenek főfogások, több egymást követő finomság kerül az asztalra. Az étkezés alapja a rizs, a tészta vagy a tofu, amit hal, hús, vagy zöldség kísér, és mindez sokkal kevesebb zsírral és olajjal elkészítve, mint amennyit nagyanyáink konyhájában megszoktunk.


Görög desszert mézzel és joghurttal


Utazzunk most egy kicsit délre, a napsütötte Görögországba, ahol a zöldségek, na meg a sajtok képezik minden étel alapját. Egy mondás szerint a görögök számára sokkal fontosabb az ízek harmóniája, mint hogy jól teletömjék a hasukat. Így nem csoda, hogy rengeteg salátát fogyasztanak, illetve zöldséget és fűszert használnak ételeik elkészítéséhez.


Természetesen e napsütötte táj gyermekei is szeretnek nassolni, alma, dió, egy kis méz, na meg a görögök nagy büszkesége, a joghurt, mely nem csak az édességek, hanem sokszor a főételek alapja is.


Kenyérbél tojással és mézzel


Nekünk sem kellene azonban távoli vidékekre utaznunk a könnyed ételekért. A mára rántott hús, gulyásleves, lecsó szentháromságára butított magyar konyha valaha kalóriátlanabb napokat is látott. Az első magyar szakácskönyv szerzője a 17. században például a diétázókra is gondolt: az étkek között szerepelt húslében főtt kenyérbél tojással és némi mézzel, az árpakása, zabkása, a borral főtt szilva, de a cikória, a spárga és a különböző húsokból vagy zöldségekből készült "levek" is diétás ételként szerepelnek benne.


Ne gondoljuk tehát, hogy ami egészséges, az nem lehet finom is. Nyugodtan játszunk az ízekkel és konyhákkal, hisz a modern főzéstudomány végső soron a kísérletezésre épül. Útmutatónak az alapanyagokhoz pedig bármikor találhatunk az Interneten egy kalóriatáblázatot.