Két éve hunyt el Koló

Vágólapra másolva!
Két éve a mai napon hunyt el Kolonics György, a kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok. A kenukirályt, - ahogy rajongói hívják -, 24 nappal a 2008-as olimpia előtt érte a halál, edzés közben, valószínűleg szívmegállás miatt. Csepelen, ahol éveken át edzett, és ahol az a bizonyos tragédia is bekövetkezett, ma is gyertyák égnek emlékére.
Vágólapra másolva!

A pekingi olimpiára készülve, egy 50 méteres táv megtétele után Koló hirtelen rosszul lett és összerogyott. Edzője, Ludasi Róbert azonnal érezte, hogy baj van. A sportolót szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel próbálták életben tartani társai, de hiába. A kiérkező mentősök már csak a halál tényét tudták megállapítani.


Koló rendszeresen járt orvoshoz, minden apró rosszullétnél aggódott az egészségéért, nem sokkal a tragédia előtt teljes kivizsgáláson is átesett. Az orvosok mindent rendben találtak nála, ezért is ért mindenkit ennyire váratlanul a sikeres sportoló halála. A szakértők szerint a modern technika ellenére sincs olyan műszer, amely előre kimutathatta volna, hogy baj van.


Dr. Györe István szerint, aki több alkalommal vizsgálta Kolót, nem mindegy, hogy az olyan szédüléses, vagy esetenként akár eszméletvesztéssel járó rosszullétek, - mint amilyenek Kolónál többször is előfordultak -, edzéskor, vagy nyugalmi állapotban jelentkeznek-e. A sportolóknál a test olyan erős igénybevételnek van kitéve, hogy elég egy kicsit jobban meghajtani magukat, vagy a szokottnál kevesebb folyadékot inni, és máris egy ájulás közeli állapot jelentkezhet. De ha sok az intő jel, akkor igenis érdemes pihenőt tartani, akár egy évre is, ahonnan visszatérve újra építheti teljesítményét a sportoló.


Ha Koló sejti, hogy rosszullétei mögött nagyobb baj áll, Kozmann György, Kolonics egykori kenu kettes társa szerint biztosan félreteszi az evezőt, és komolyabb vizsgálatnak veti alá magát. Kolonics György halálával kapcsolatban a mai napig vannak még nem száz százalékosan feltárt részletek, egy azonban bizonyos: a magyar sport igazi legendája távozott, aki nem pusztán sportolói nagysága, hanem példaadó emberi tulajdonságai miatt is pótolhatatlan veszteség az egész nemzet számára.


Nézd meg a Life magazin riportját!