Két babát vár egyszerre a dupla méhű nő

Vágólapra másolva!
Az állapot tudományos neve uterus didelphys, magyarul kettős méh. A fejlődési rendellenesség előfordulása ritka, de egyáltalán nem ismeretlen a szakemberek körében, az amerikai Angie Cromar esete azonban egészen különleges.
Vágólapra másolva!

A 34 éves amerikai asszony ugyanis egyszerre két gyermeket, egy kislányt és kisfiút, vár, akik a két különálló méhben növekednek. Annak az esélye, hogy egy két méhű nő duplán megfoganjon, egy az 5 millióhoz.


Az esetben az is egyedülálló, hogy a két magzat nem egyidős: egy hét különbség van közöttük. A most 20. hetében járó anyának így két gyermeket kell világra hoznia, egy hét különbséggel. Eddig kevesebb mint száz hasonló esetet jegyeztek fel világszerte.


A kettős méh körülbelül a nők 5 százalékában fordul elő, sokszor a rendellenesség ki sem derül. Az pedig, hogy mindkét méhben megtermékenyül petesejt különösen ritka.


A méh kettőzöttsége esetén nagyobb az esély a koraszülésre és a vetélésre, mint normálisan, de a legtöbb esetben ilyen körülmények között is zavartalanul zajlik le a terhesség. Angie Cromarnak például már van három, normál súllyal születetett gyermeke.