Tinik a rákosztályon

Vágólapra másolva!
Minden ezer felnőttkorba lépő tinédzser közül egy valamely gyermekkori rákos betegség túlélője.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BuQqqioCnMGz2Q0h
Vágólapra másolva!

"Irtózatos trauma éri a tinédzsereket, mikor megtudják, hogy betegek. Elveszítik a kezdeti, gyenge önállóságukat, az életkorukból adódó függetlenségi harcukat pedig szögre kell akasztani" - tudtuk meg Zsámbor Csilla klinikai gyermek-szakpszichológustól.


De mi az érem másik oldala?


"Nagyon nehéz úgy szembesülni egy ilyen betegséggel, hogy csak most kezdem felfedezni, hogyan is működik a világ. Furcsa belegondolni hogy két hónapja még minden rendben volt, most pedig rákos vagyok" - osztotta meg velünk gondolatait a 18 éves Rebeka, akinél nemrég diagnosztizáltak rákot.


Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is túlélési esélyeket alapvetően meghatározza a daganat típusa, felfedezésének körülményei és ideje, a gyermek szervezetének általános állapota, esetleg más betegségei, valamint a kezelési mód helyes megválasztása és fegyelmezett véghezvitele.


Magyarországon százezer tizenöt évnél fiatalabb gyerekre, átlagosan tizennégy új megbetegedés jut, ami azt jelenti, hogy Magyarországon évente körülbelül háromszáz gyerekről derül ki, hogy rákos.


Tudj meg többet a LIFE Magazinban arról, hogy mit él át egy tinédzser mikor kiderül, hogy rákos.