Cannabis pro és kontra

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután a Kendermag Egyesület szervezésében a Margitszigeten békésen demonstráltak azok, akik szerint a füves cigi elszívását helytelenül kezeli bűncselekményként a törvény. Ennek apropóján körbejártuk a cannabis, azaz a kábító hatású kender élettani hatásait, hiszen ezt a növényt néhány országban már gyógyításra is használják.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Kk1RtWDyLJXn5Adp
Vágólapra másolva!

A cannabis több mint hatvan hatóanyagot tartalmaz, és 1947-ig idegnyugtató szerként legálisan volt forgalomban. Az Egyesült Államokban a mai napig van, ahol ki lehet váltani receptre, elsősorban rákos betegeknek írják fel fájdalomcsillapításra és a kemoterápiás tünetek enyhítésére. Mégis folyamatosan vita tárgya a szer betiltása, mert a pozitív élettani hatások mellett rengeteg negatív következménnyel járhat a kender gyakori fogyasztása.


De milyen maga az érzés? A szerhasználók boldogságérzésről, feldobottságról számolnak be. Úgy érzik, jobban tudnak kommunikálni társaikkal, kreatívabbak, jobban érzékelik az ízeket. A fű fogyasztása során gyorsul a pulzus, a szemek véreressé válnak, gyakori a száj- és orrnyálkahártya szárazsága. Ha valaki túladagolja magát, gyakori az irritációs köhögés, ritkábban rosszullét, hányás, hasmenés is előfordulhat. Felléphet koordinációs zavar, remegés, szédülés és ájulás is.


A kutatási eredmények szerint azok közül, akik valaha kipróbálták a cannabist, 9 százalékuk függővé vált, tinédzsereknél ez a szám 50 százalék. Az a feltevés azonban, hogy a marihuána fogyasztása az első lépcsőfok a kemény drogokhoz, nem talált megerősítésre az újabb kutatások alapján. Hiszen a kép ennél árnyaltabb: személyiségfüggő, hogy valaki továbblép-e. Tény viszont, hogy a kenderfogyasztás, a folyamatos beszerzés révén tájékozottá tesz a keményebb drogokhoz való hozzájutás terén.


Dr. Wenger Tibor, SOTE, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetének egyetemi tanára a LIFE Magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy az emberi szervezet alapjáratban tartalmaz endocanna- binoid vegyületeket, melyek az indiai kenderben is megtalálhatóak. Ezek a vegyületek élettani működéseket szabályoznak. A szakember nem ért egyet a kender legalizálásával, szerinte nincs rá szükség. A Kendermag Egyesületnek azonban más a véleménye.


Ha kíváncsi vagy a Kendermag Egyesület álláspontjára, nézd meg a teljes riportot a LIFE Magazinban!