Helytelenül fogyókúráznak és keveset mozognak a magyarok

Vágólapra másolva!
Magyarországon csaknem minden második ember túlsúlyos, és minden harmadik elhízással küzd, valamint óránként heten halnak meg elhízással összefüggő betegségekben - derül ki a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (MACOSZ) statisztikáiból. Hazai szakértők szerint a legnagyobb problémát a helytelen étkezés - édességek, szénhidrát és zsíros ételek - nem megfelelő arányú fogyasztása okozza. Emellett a mozgáshiányos életmód is közrejátszik az elhízásban, és az ezzel járó betegségek, mint például az érelmeszesedés és 2-es számú cukorbetegség kialakulásában. Hazánkban sokan a genetikára, mások időhiányra hivatkozva kerülik a sportolásnak még csak a gondolatát is. Pedig a mindenhol hangoztatott recept valóban megoldás: mozogni kell, nem csak a karcsúságért, hanem az egészségért.
Vágólapra másolva!

Magyarországot és az egész világot körbejárták már olyan fogyasztó receptek, mint az Atkins diéta, a léböjt, vagy a káposztaleves kúra. Sokan pedig a zsír és szénhidrát teljes megvonásával akarnak régi farmerjükbe újra beleférni. Azonban ezek a módszerek csak ideig-óráig hatnak.


"Különböző kúrák helyett olyan táplálkozási forma kiválasztása a hatékony, melyet hosszú távon, akár több éven át be tudunk tartani" - mondta Farkasdi Edina táplálkozási-és egészségszakértő, személyi edző. "Nem egy olyan esettel találkoztam már, amikor a hozzám segítségért fordulók a diétát abbahagyva kétszer annyi súlyt szedtek fel, mint amennyit leadtak."


"A jojó elven működő szétválasztó kúrák helyett a páciens életmódjához kell igazítani étrendjét, nem pedig drasztikusan megvonni hol az egyik, hol a másik szükséges tápanyagot" - tette hozzá Dr. Boros Szilvia sportorvos - dietetikus. "Éppen ezért tanácsos tartózkodni a szélsőséges megoldásoktól."


Lakat alá a hűtőt!

Ellenpélda persze létezik. Közéleti személyiségek, sportolók is nap mint nap megküzdenek a tartós testsúlycsökkenésért. "Két éve kezdtem a diétát, és a futást, így sikerült mára 130 kilóról 90 kilóra fogynom. Ezt a súlyt azóta is tartom. Titka, hogy délig csak gyümölcsöt és zöldséget eszem, este hat óra után pedig már egyáltalán nem nyúlok ételhez" - fogalmazta meg tapasztalatát Birta Miklós gitárművész, aki tápanyag szétválasztó kúrával három hónap alatt több mint 20 kilótól szabadult meg.


"Ha lehet, ne együnk este, mert ilyenkor lelassul az anyagcsere, ezzel szemben napközben ötször étkezzünk kis mennyiségekben, és minimum két liter folyadékot fogyasszunk" - hangsúlyozta Farkasdi Edina.


Dajka Bettina, az FTC női kézilabda csapatának fiatal irányítója is kipróbált már több fogyasztó kúrát, de tartósnak egyik sem bizonyult. "Egyszer a 90 napos diétával próbálkoztam, de a negyedik napon feladtam. Nem bírtam, hogy egyik nap csak gyümölcsöt, másikon csak húst egyek" - magyarázta kérdésünkre sportoló. "Mivel minden nap edzek, szükségem van az energiára. A mozgás sokkal hatásosabb, mint a fogyókúrák"- mondta el az FTC női kézilabda csapatának fiatal irányítója. Dajkával a szakemberek is egyet értenek: Boross szerint "természetesen a mozgás is, hasonlóan az étrendhez, szigorúan személyre szabott. Ami jó a szomszédasszonynak, nem biztos, hogy megfelel nekünk is, mivel mindenkinek más és más az alapanyagcseréje és a terhelhetősége".


Irány az edzőterem!


Elmondható - ugyancsak a MACOSZ adatai alapján, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 73 százaléka nem sportol, miközben átlagosan 4,5 órát tölt ülőhelyzetben a tévé, vagy számítógép előtt. "Mégis, a hozzám szakmai segítségért fordulók 99 százaléka testsúlycsökkentés céljából keres meg"- mondta Farkasdi. "Aki fogyni akar, azzal elkezdjük a kardio edzéseket, futó- és evezőpadot, illetve taposó pedált használunk. A zsírégetés mellett így növeljük a szív és keringési rendszer állóképességét".


Sokak esetében azonban nem csak esztétikai problémát jelentenek a pár tábla csokitól kialakult zsírpárnák, a többletsúly ugyanis komoly egészségkárosító hatásokkal jár. "Elhízásos panaszokkal érkezők esetében először felállítjuk a megfelelő étrendet, majd 1-2 hónap elteltével lehet csak megkezdeni az edzéseket. Ha beindult a fogyási folyamat, akkor naponta minimum 1 óra kötelezően a sportról kell, hogy szóljon" - fejtette ki Boros Szilvia. "Súlyzózással kiegyenlített edzésterv mellett az izomzat erősítése is cél. Nem baj, ha felszed valaki 2-3 kilót az izmaira, mivel az "aktív szövet", ezért nyugalmi állapotban is energiát éget, vagyis gyorsítja az anyagcserét".


Zsírban, vajban fürdenek a magyarok


Nem csak sportaktivitásunk, de a tradicionális magyar ételeinkkel sem büszkélkedhetünk európai viszonylatban - elég csak egy kiadós pörkölt elkészítéséhez használt zsírmennyiségre gondolni. Pedig komoly gondot okozhat, ha nincs megfelelő arányban a zsírbevitel a fehérje és a szénhidrátfogyasztással.


"Az egy nap elfogyasztott ételek tápanyagaránya ideális esetben 20 százalék fehérjét és ugyanennyi zsírt, valamint 60 százalék szénhidrátot tartalmaz" - mondta Farkasdi Edina. "Hiába eszik valaki egy nap csak 1400 kalóriát. Ha ennek 40 százaléka zsír, akkor jobban hízik, mintha 60 százalék szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztott volna. Egy gramm zsírban ugyanis 9 kalória van, míg ugyanennyi szénhidrátban csak 4". Persze ez nem jelenti azt, hogy a zsírt teljesen ki kellene iktatni az étrendből. "Többszörösen telítetlen zsírsavakra szüksége van a szervezetnek. Kemény héjú gyümölcsök, napraforgóolaj, margarin és olajos húsú halak tartalmazzák ezeket. Óvakodni inkább a transzzsíroktól kell, melyek a vajban, sajtban, tejszínben és más állati eredetű tejtermékekben, belsőségekben találhatók" - foglalta össze a tréner.


Mint egy falat kenyér


"Naponta három alkalommal eszem, és arra mindig figyelek, hogy szénhidrát is legyen a menüben szendvics, vagy valamilyen péksütemény formájában" - mondta el a kézilabdás Dajka. "Persze ezektől nem hízom, hiszen a napi két edzés bőven felemészti az így nyert energiáimat". Nem mindegy azonban, hogy a szénhidrátnak melyik fajtáját fogyasztjuk. Ajánlottak az összetett szénhidrátban gazdag ételek - teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, gyümölcsök, zöldségek, rizs, burgonya, tésztafélék - előnyben részesítése. "Ezeknek alacsony a glikémiás indexe (GI), ami a hatékony alakformálás és egészségmegőrzés szempontjából fontos, mivel stabilan tartja a vércukorszintet, mely az éhségérzet kialakítója. Alacsony GI-vel rendelkező ételekből naponta 25-30 gramm fogyasztása ajánlott, így ritkábban törhet ránk az éhségérzet"- fejezte be az edző dietetikus.