Az öngyilkossági kísérlet módja utal a halál valószínűségére

Vágólapra másolva!
Az öngyilkossági kísérletnél használt módszer alapján kikövetkeztethető sikeres próbálkozás esélye. Svéd kutatók 1973 és 1982 között közel 49 ezer embert figyeltek meg, akiket kórházba vittek öngyilkossági kísérlet miatt. A 21-31 éves nyomon követés során közülük 5740 ember (12 százalék) öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Az sikeres öngyilkosság veszélye leginkább azoknál állt fenn (férfiak 54 százaléka és a nők 57 százaléka), akik korábban akasztással vagy fulladással próbálkoztak, a BMJ júliusi online kiadása szerint, több mint 85 százalékuk a kísérletet követő egy éven belül.


A gázmérgezéssel, ugrással, lőfegyverrel vagy robbanóanyaggal, illetve vízbe fulladással próbálkozóknál nagyobb volt a későbbi öngyilkosság esélye. Akik megmérgezték magukat vagy felvágták az ereiket, kisebb valószínűséggel követtek el később öngyilkosságot. "Az öngyilkosságnál alkalmazott módszer megjósolja a későbbi sikeres próbálkozásokat, és az ellenőrzések során a szociodemográfiai zavaró tényezőket illetve együtt előforduló pszichiátriai rendellenességeket.


Az fokozott figyelem az utógondozás során indokolt, ha beteg akasztással, fulladással, lőfegyverekkel, robbanószerekkel, ugrással, vagy a gázosítással próbálkozik" - mondta Bo Runeson, a stockholmi Karolinska Intézet pszichiátria professzora.


Keith Hawton, az oxfordi Warneford Kórház pszichiátria professzora szerint az eredmények fontosak az értékelésnél és a betegek nyomon követésénél. "Bár az önkárosítás halálosabb formái jelzik az öngyilkosság nagyobb kockázatát, sosem feledhetjük a tényt, hogy az önkárosító magatartás önmagában a legfontosabb jele az öngyilkos hajlamnak" - írta Hawton.