Az online társkeresés buktatói

Vágólapra másolva!
Szinte megszámlálhatatlan az internetes társkereső oldalak száma, amelyek mind a sikeres párválasztást ígérik a reménykedő felhasználóknak. Vannak azonban, akik kezdenek kiábrándulni a virtuális partnervadászatból, mint például Mark Thompson, aki pszichológusként évekig dolgozott a nemzetközi Match.com társkereső oldalnak.
Vágólapra másolva!

"Kezdetben izgalmas kihívás volt, hogyan hozzuk össze a párokat. Mára azonban üzletté vált, és arról szól, mivel ígér többet az egyik oldal a másiknál" - mondja a szakember, akinek feladata az volt, hogy olyan kérdéseket dolgozzon ki az oldal számára, amelynek segítségével pontosan meg lehet határozni, mennyire felel meg egy felhasználó a másik igényeinek. A hosszú évek alatt szerzett tapasztalatait most könyv alakjában osztja meg a nagyvilággal, nemrég jelent meg Who Should You have Sex With? (Kivel kellene szexelned) című könyve.


Az esély mindössze egy a tízhez


Thompson számára végső lökést az adta, hogy a hirdetésekben bemutatott boldog párok valamint a valóság igen messze esik egymástól. "Vizsgálataink szerint annak valószínűsége, hogy internetes társkereső segítségével ismerkedünk meg valakivel úgy, hogy utána abból párkapcsolat is lesz, mindössze egy a tízhez" - mondta. Úgy véli, hiába az igen alapos kérdőív a felhasználókról, egy számítógép sem tudja megmondani, kivel kellene együtt lennünk, sőt, a precíz becslés valójában sokszor téves, és ami az interneten rózsaszínűnek tűnik, a való életben közel sem az.


Drága és nem igazán hatékony


Ráadásul a társkereső oldalak prémium szolgáltatásaikat csak díjfizetés ellenében teszik elérhetővé, a már említett Match.com havi díja 35, az eHarmony.com díja 60 dollár ( kb. 7 illetve 11 ezer forint). Thompson szerint a társkereső oldalak eltúlozzák hatékonyságukat. "Amikor a tévében hirdetnek egy diétát, amivel mondjuk akár öt kilót le lehet adni hat hét alatt, a törvény kötelezi őket, hogy hozzátegyék: Ez az eredmény nem tipikus. Valami ilyesmit kellene bevezetnie az online társkeresőknek is" - vélte a szakember.


Szex mindenek felett


Kissé talán meglepő a társkeresési szakember könyvének már a címe is, amelyben a szex kiemelt helyet kap. Thompson bevallása szerint azért döntött a "Kivel kellene szexelned?" cím mellett, mert tapasztalata szerint a társkeresők mintegy fele "szexuálisan izgalmas kapcsolat" iránt érdeklődik, és "kiváló nemi életre" vágyik. Akik nem így gondolkodnak, azok pedig attól tartanak, hogy olyan partnerrel hozza őket össze a sors (vagy a társkereső oldal), akinek sokkal fontosabb a szex, mint a számára.


"A szexuális kompatibilitás kulcskérdés egy kapcsolatban, így fog működni hosszú távon. Mindennek három feltétele van: hasonló érzelmi hozzáállás a szexhez, hasonló szintű aktivitás és egymást kiegészítő dinamizmus. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy például egy kalandos életet élő férfi, aki az ágyban is irányító típus, jobban teszi, ha elkerüli a hasonló alkatú, extrém szenvedélyes nőket, mert bár eleinte biztosan izgalmas élményekben lesz részük, hosszú távon nem fog működni" - mondta Thompson.


A pszichológus inkább a hegyi túrát választaná

Saját párkeresési tapasztalatait is megosztotta a nyilvánossággal, és a fentiek után már aligha meglepő, hogy számára az interneten át történő ismerkedés nem volt sikeres. "Introvertált típus vagyok, nehezen nyílok meg, ez a neten való társkeresésnek nem kedvez. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy páromat például egy hegyi túra kapcsán ismerem meg"- mondta a szakember.