Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hogyan hatnak a lányok viselkedésére a fiútestvérek?

Vágólapra másolva!
Az idősebb fiútestvérek jelenléte egy évvel késlelteti a menstruáció megjelenését a lányoknál, míg a fiatalabb fiútestvérek a nővéreik szexuális aktivitás kezdetét késleltették - állapítoták meg ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

A kutatók 197 nőt és 76 férfit vizsgáltak abból a szempontból, milyen hatással vannak a fiútestvérek a lányok későbbi pszichoszexuális fejlődésére. "Ez a kutatás segít, hogy jobban megértsük a családi dinamika befolyásoló hatását a fejlődésben" - mondta Fritha Milne, a Nyugat Ausztráliai Egyetem viselkedési ökológusa.


A kutatók a felmérés során azt találták, hogy az idősebb fiútestvérek a lányok fiziológiai érését késleltetik, mivel a szülők figyelmét inkább lefoglalják, így nagyobb stressz elé állítják őket, ezzel ellenétben a fiatalabb fiútestvérek a lányok viselkedési érésére hatnak: követelik nővérük gondoskodását.


Más statisztikák, mint a terhességek száma vagy az első terhesség ideji életkor, nem mutatták ki a fiútestvérek hatását. A hatás hiánya talán a mai nők hosszabb függetlenségének köszönhető - korábban megtapasztalják a gyermeknevelést. Az "előanyasági idő" alatt, a nők tapasztalatokat gyűjthetnek, melyek segítséget nyújtanak jövendő családjuknál, legyőzve a fiútestvér negatív hatását.


Fiút szülni többe kerül az anyának

Azok a fiúk és lányok, akik egy vagy két fiútestvér után születtek, jelentősen kisebb súllyal jöttek a világra, mint azok, akiknek nem volt idősebb testvérük. Fiút szülni többe kerül az anyának, mint lányt: a fiú babáknak 10 százalékkal több ételre van szükségük és a fiúmagzatot általában tovább hordja az anya a méhben. Születéskor a fiúk átlagban nehezebbek, mint a lányok.

"A jövőbeli kutatásoknak a főbb mechanizmusokra kellene koncentrálniuk, így felderíthetjük, hogy miért és hogyan késleltetik a fiútestvérek a lánytestvéreik szexuális érésének és aktivitásának megjelenését" - mondta el Milne.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről